'Financieel is het een drama, maar de energie is niet weg'

ERMELO - De horeca moest vorige week weer de deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen. Restaurants en café’s worden daardoor hard geraakt. Ook voor de ondernemers van Vanneau Café komt deze klap hard aan. De uitbaters van het Ermelose station blijven positief, maar wat hen is overkomen, is te bizar voor woorden. Dat had niemand kunnen bedenken toen ze begin dit jaar de zaak overnamen.

Ondernemer Philip Schara maakt een kopje koffie voor een reiziger, coffee to go wel te verstaan. ,,Maar wel een hele lekkere,” zegt de dame complimenterend. Dat is ook niet vreemd aangezien het hele concept begon met échte koffie. ,,Begin dit jaar hebben we dit prachtige pand verbouwd en in maart gingen we open. Om daarna gelijk te sluiten in verband met corona.” Wel wisten de horecaondernemers over te schakelen op bezorgen van lunch en diner. ,,In juni mochten we weer open, zij het met de nodige aanpassingen. En het leuke is dat mensen ons nu inmiddels ook kennen,” aldus Schara.

Dubbel

De ondernemers achter Vanneau Café worden momenteel dubbel geraakt. Normaal gesproken verkoopt een barista zo’n twintig kopjes koffie per uur op het station. Maar doordat mensen nu thuis moeten werken, zijn de reizigers er ook niet. ,,Het is daardoor dus ook niet te doen om volledige bezetting te draaien,” legt Schara uit. En of dit alles nog niet genoeg is, moeten de uitbaters ook keer op keer dealen met werkzaamheden aan het spoor. Dagenlang was het restaurant gewoon niet bereikbaar omdat het perron verlaagd moest worden. Weekenden lang was het spoor gesloten vanwege onderhoud. ,,En komende weken leggen ze opnieuw lijnen plat om werkzaamheden uit te voeren.” Schara blijft er nuchter onder. ,,ProRail heeft een aantal werkzaamheden naar voren gehaald. Deze worden nu versneld uitgevoerd.” Vervelend is het wel. Schara had, samen met zijn collega's de lat voor dit jaar hoog gelegd. De plannen waren ambitieus. ,,Het is altijd moeilijk als je met iets nieuws begint," zegt hij terugkijkend. ,,Maar nu zijn we vooral brandjes aan het blussen.’ Financieel is dit jaar natuurlijk een drama, maar de energie is niet weg. Schara is nog steeds gedreven en vol energie. ,,Dit jaar heeft ons ook gedwongen om stappen te zetten die we anders (nog) niet hadden gemaakt. We beschouwen het als een jaar om vooral veel uit te proberen,” aldus Schara vol vertrouwen. De kaart is iets aangepast en iedereen kan weer bestellen en afhalen bij Vanneau Café.