Nieuwe eigenaren, nieuw concept, zelfde station

ERMELO – Het begon met koffie: geen gewone, maar échte koffie. Vervolgens werd er een eigen melange ontwikkeld. Daarna gingen vier ondernemers op zoek naar een eigen locatie om koffie te schenken. Zo kwamen ze uit bij Ermelo Centraal en ontstond het nieuwe concept Vanneau Café in het Ermelose treinstation.

,,Je hebt een idee en dat wil je verder uitwerken. Avond aan avond zaten we te brainstormen en te discussiëren,’’ vertelt de kersverse Ermelose ondernemer Nick Kollau. ,,En dan heb je een plan en ben je die aan het uitwerken.’’ En zo begon begin maart de verbouwing van de stationsrestauratie Ermelo Centraal en ontstond Vanneau Café. Kollau: ,,Als het plan er eenmaal ligt, kun je het concreet maken en nu zijn we bijna zover.’’ Was het maar zo simpel, er bleek een virus in de weg te zitten. Philip Schara: ,,Wie bedenkt nu zo iets? Bij alles wat er mis kan gaan, denk je toch nooit aan een Coronavirus?’’ Schara is met Kollau, Kim Kievits en Jeroen Kievits de eigenaar van het nieuwe horecaconcept. Ze kennen elkaar vanuit hun zakelijke contacten en het klikte. Het oorspronkelijke concept was een café voor treinreizigers. ,,Een café waar de forens vooral ook gezonde broodjes kon kopen. Maar niet alleen broodjes, ook bijvoorbeeld yoghurt of iets dergelijks. Een soort van Ontbijt-to-go. Maar ja, nu heeft de crisis ons een beetje ingehaald,’’ zucht Kollau. Naast het ontbijt willen de ondernemers ook lunch en zelfs diner gaan serveren.

Comfort food

Philip Schara is ontwikkelaar van onder andere leermiddelen, maar heeft een verleden in de horeca. ,,Ik ga de keuken doen en we maken vooral gerechten die we zelf lekker vinden. Dus niet gekoppeld aan een bepaald soort keuken, maar lekker gevarieerd.’’ Het was de mannen opgevallen dat er in Ermelo eigenlijk alleen maar een vette hap kan worden besteld. ,,Wij koken met verse, eerlijke producten die vooral gezond zijn,’’ vult Kollau zijn collega aan. ,,Comfort food, zeg maar. Voor iedereen bereikbaar en vooral niet haute cuisine. We serveren een kleine behapbare kaart die we vaker kunnen wisselen.’’ Ze willen het anders doen dan bij het vorige concept Ermelo Centraal. Kollau: ,,’s Morgens lopen de reizigers hier wel binnen, maar ’s middags is iedereen gericht op huis en lopen ze hier voorbij. Dat moet anders kunnen, vonden wij. Hoe mooi zou het zijn om al in de trein een bestelling te doen via een app en dan afhalen als je de trein bent uitgestapt? En dat je dan met een lekkere maaltijd naar huis loopt?’’

Schakelen

Vanneau espresso is eind 2018 begonnen als een koffiemerk. Een eigen koffie gemaakt in een klein familiebedrijfje met passie voor koffie. Vanneau is niet zomaar een naam: het is frans voor kievit en is nu doorontwikkeld tot Vanneau Café. ,,Uiteraard wordt deze koffie in ons café geschonken en mensen kunnen hier ook pakken koffiebonen kopen. Ook via de website, trouwens,’’ vertelt Kollau. Schara: ,,Toen ik werkzaam was in de horeca, dronk ik veel koffie en ben me er steeds meer in gaan interesseren en verdiepen. Eigenlijk gaat dat net zo als bij bier en wijn. Hoe meer je er in verdiept, hoe leuker het wordt.’’ Vanwege de richtlijnen van de overheid dat de horeca gesloten moet blijven, hebben de ondernemers besloten om deze week al wel vast te beginnen met bezorgen van bestellingen. Schara: ,,En het is natuurlijk wel even schakelen, maar het gaat steeds beter.’’ Vanneau: nieuwe koffie, nieuwe broodjes, zelfde station.