Onderscheiding helpt bij vertellen van verhaal

ERMELO - Krak Chocolade heeft twee maal zilver gekregen van de Academy of Chocolate in Londen. Deze onafhankelijke organisatie beoordeelde afgelopen weekend de repen Madagascar en de Filipijnen, gemaakt door de Ermelose Mark Schimmel. ,,De competitie is sterk, vooral in de categorie Madagascar. Daar doet iedereen aan mee.” Schimmel is dan ook ontzettend trots met de tweede plaats.

Zo’n zilveren onderscheiding helpt de chocolademaker bij het vertellen van zijn verhaal. ,,Een eerlijk verhaal,” legt de jonge ondernemer uit. ,,Ik heb hele korte lijnen met de boeren waarvan ik cacaobonen afneem.” De Amsterdamse haven is de grootste doorvoerhaven ter wereld voor cacao. Jaarlijks komt daar zo’n 650 duizend ton cacao binnen. Het walhalla voor een chocolademaker als Mark Schimmel die daar de beste bonen haalt. ,,Na Ivoorkust is Nederland ook de grootste cacaoverwerker wereldwijd,” vertelt hij. ,,Dit kunnen we veel sterker op de kaart zetten.” Schimmel probeert van de beste bonen, zo puur mogelijk, iets moois te maken. ,,Maar de wereld is vergald. Mensen moeten echte chocolade weer leren waarderen.” Chocola intrigeert Schimmel al jaren. In zijn nieuwe werkplaats aan de Julianalaan heeft hij de ruimte om te experimenteren. ,,Ik maak niet de meest gangbare chocolade,” legt hij uit. Zo ligt er nu een Krak-reep melkchocolade met jeneverbes. Schimmel heeft een missie die vooral gaat over bewustwording. ,,Je ziet dat in de koffiewereld, dat kan ook met chocolade.”

Eigen stijl

Mark Schimmel is inmiddels een naam in de wereld van bean-to-bar. Een goed juryrapport helpt daar bij. Maar de ondernemer wil verder, nieuwe producten ontwikkelen. ,,Nu word ik opgepikt in de koffiebranche en kunnen we zoeken naar chocolade voor bijvoorbeeld een moccachino.” Inmiddels heeft de Ermelose ambachtsman een eigen stijl van chocolade maken ontwikkeld. ,,Elke zak cacao is anders, elke nieuwe oogst is weer anders dan de vorige oogst. Afhankelijk van bijvoorbeeld klimatologische ontwikkelingen. Het is aan mij om er elke keer het beste uit te halen om er de mooiste chocolades van te maken. Wat ik door de jaren heen besef is dat ik eigenlijk maar heel weinig doe om de smaak te beïnvloeden.”