'Door mijn werk kan ik niet geremd worden in mijn zijn'

ERMELO - Haar creativiteit gebruikt ze om mensen te motiveren. Esther Verburgt vindt het vooral leuk om met weinig veel te kunnen. Ze maakt kunstwerken en begeleidt mensen. ,,Ik denk er niet over na wat ik van die twee het belangrijkste vind. Ik hou ervan kennis te delen, maar vind mijn eigen experiment ook leuk. Die twee gaan prima samen.”

Creëren is haar leven. In haar atelier La Cabaña biedt ze ruimte aan anderen om creatieve ervaringen te beleven. Dat doet ze niet alleen, Scouby, haar hond speelt een belangrijke rol in het atelier. ,,Hij is een katalysator,” vertelt ze. ,,Als mensen gespannen zijn, zorgt hij ervoor dat ze zich op hun gemak gaan voelen.” De schuur aan de Groenewoudseweg biedt ruimte voor verschillende disciplines. ,,Ik moet hier kunnen slijpen, stof kunnen maken, maar er wordt ook geschilderd. Er is hier een warme en een koude ruimte.” Voor Verburgt is het een speeltuin. ,,Door mijn werk kan ik niet geremd worden in mijn zijn. Ik kan bijvoorbeeld legitiem een enorme doos potloodjes kopen.” Terwijl ze het vertelt opent ze een ‘schatkist’ vol potloden in iedere kleurnuance. Ze wordt er gelukkig van.

Diversiteit

In 1999 startte Esther Verburgt haar eigen bedrijf. ,,Ik wilde spullen kopen bij een groothandel en dat kon alleen als ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel.” Zo begon ze met het geven van creatieve workshops, eerst aquarelleren en bloemschikken. Later kwam daar steeds meer bij. ,,Sindsdien geef ik les in groepsverband, maar ook individueel. Ik hou van de diversiteit die creativiteit met zich meebrengt.” In 2003 studeerde ze af aan de vrije kunstacademie. Maar ze houdt vooral van het experiment. ,,Als ik iets geks bedenk, helpt dat anderen om ook te experimenteren.”  Ze geniet ervan als cursisten zelf kiezen wat zij willen doen. ,,Wat je ontdekt, is dat je veel meer in je hebt.” 

Behoefte aan contact

Ook voor Esther Verburgt is 2020 een vreemd jaar. Tijdelijk kon ze mensen niet ontvangen, Maar zodra er weer mogelijkheden waren, nodigde ze mensen uit. ,,Er is hier ook heel veel ruimte,” legt ze uit. ,,En dat wil ik mensen graag aanbieden. Mensen hadden ook enorm behoefte om weer te komen en contact te hebben met elkaar. Ze kennen elkaar ook heel goed. Die saamhorigheid is goed.” Tijdens dat samenzijn moet er wat Verburgt betreft altijd iets grappigs gebeuren. ,,Samen iets creatiefs beleven of grappige momenten zijn echt cadeautjes.” Enthousiast toont ze geschilderde kalebassen waarmee ze anderen wist te inspireren.

StEK

Esther Verburgt maakt deel uit van de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK). ,,Die contacten zijn heel waardevol,” vertelt de kunstenares. Ze heeft ook diep respect voor de initiatiefnemers ,, Ik heb ooit getracht een Ermelo’s Kunstcentrum op te zetten, maar de tijd was er niet rijp voor.” Daardoor weet ze hoeveel tijd en energie het kost om zoiets op te zetten, te lobbyen en te organiseren. ,,Ik ben dankbaar dat het is zoals het is en beleef er veel plezier aan.”