Horecaondernemer heeft rotsvast vertrouwen

ERMELO - Horecaondernemer Koen d’Aulnis had zich 2020 heel anders voorgesteld. In januari nam hij café De Veluwe over van Marnix Grift. Hij had mooie plannen met de stamkroeg waar hij ook al jaren werkzaam was. Maar corona gooide roet in het eten. Eind september moest de horeca opnieuw de deuren sluiten. Koen d'Aulnis blikt terug en vooruit. 

,,Zonder pandemie zaten we nu in een mooie decembermaand, met mensen in feeststemming,” schetst de jonge horecaondernemer. ,,Rond de feestdagen komen normaal gesproken ook veel gasten, die inmiddels elders wonen, weer terug om elkaar te ontmoeten.” Het is nu moeilijk voor te stellen, de horecazaak ligt er verlaten bij. Toch blijft Koen d’ Aulnis optimistisch. ,,’t Is nu domweg overleven,” zegt hij. Het café zit inmiddels goed in de verf, alles is meermalen schoongepoetst. d’Aulnis is klaar om het fust aan te sluiten op de tap. Maar hij weet dat dat nog op zich laat wachten. ,,Ik snak naar een puntje op de horizon.”

Rotsvast vertrouwen

Voor de uitbater is vooral het sociale aspect dat hij mist. ,,Ach, financiën zijn nooit de drive geweest, maar het is natuurlijk belangrijk om te overleven.” Koen d’ Aulnis prijst zich gelukkig dat ze een prachtige zomer hebben gehad en dat hij het terras mocht uitbreiden op het Molenaarsplein. ,,De zomer heeft ons gered.” Samen met café De Molenaar heeft hij buiten een goed seizoen kunnen draaien. Maar verder is hij niks opgeschoten. Omdat hij een nieuwe ondernemer is, met een nieuwe inschrijving bij de Kamer van Koophandel, heeft hij geen recht op de regelingen van de overheid. ,,Zuur,” noemt hij het. Dat maakt het ook moeilijk om te overleven. Op creatieve wijze probeert d’ Aulnis er het beste van te maken en hij blijft positief. ,,Als we weer open mogen, weet ik dat de klanten ook weer terug komen,” zegt hij met een rotsvast vertrouwen. Hij bouwt dit samen met een team ‘slimme’ jongens en meiden die hard werken, maar ook van feestjes houden. ,,Zij weten wat er nodig is om het iedereen naar de zin te maken.”

Trouwe achterban

Café De Veluwe is voor Koen d’ Aulnis een soort van thuis. ,,Vanaf mijn 18e was ik hier te vinden. Zaterdags na het voetbal gingen we hier een biertje drinken. De Veluwe werd mijn stamkroeg.” Toen d’ Aulnis ging studeren in Amsterdam kreeg hij een bijbaantje bij de bekende Café Wildschut. Daar ging zijn horecahart nog harder kloppen. Toch bleef de hang naar café De Veluwe en d’ Aulnis werkte ook hier in de weekenden. ,,Ik ben altijd gek geweest op deze tent. Ik werk er nu zo’n zeven jaar. Marnix heeft hier wat moois neergezet. Dat wil ik heel graag voortzetten.” Hoe lastig het ook was het afgelopen jaar, de trouwe achterban is gebleven. ,,We hebben zo goed mogelijk de regels gehanteerd en creatief nagedacht wat er wél kon. Dit alles om te zorgen dat je naam blijft rondgaan.” Voor 2021 hoopt Koen d’Aulnis, net als iedereen, op het vaccin en versoepelingen van de maatregelen. ,,We gaan ervoor en heb er alle vertrouwen in!” zegt de ondernemer terwijl hij het glas heft.