Productie blijft wel in Ermelo

ERMELO – De Ermelose insectenkwekerij Protifarm is overgenomen door haar Franse concurrent Ÿnsect. In januari van dit jaar werd de overname goedgekeurd door de European Food&Safety voor de menselijke consumptie van meelwormen. Het is wel de bedoeling dat het bedrijf in Ermelo in productie blijft.

Ÿnsect is wereldleider op het vlak van natuurlijke proteïnen afkomstig van insecten en de productie van meststoffen en werd in 2011 in Parijs door wetenschappers en milieuactivisten opgericht. Protifarm werd in 2015 opgericht en nam het Ermelose insectenveredeling en –opvokbedrijf Kreca over: een gevestigde Europese leider in insectenproductie. Met deze overname en geld van investeerders werd 's werelds eerste en grootste verticale boerderij gecreëerd voor het fokken van de buffalokever. Protifarm produceert, samen met een internationaal team van gepassioneerde mensen en partners, waaronder de Wageningen Universiteit, effectieve, voedzame en functionele ingrediënten voor bakkerij, sportvoeding, pasta, vleesalternatieven en meer. Ÿnsect wil door deze overname internationaal sneller groeien en een hogere productiecapaciteit halen met een derde productiebedrijf. Ook wil men nieuwe producten aanbieden.

Supplementen

,,We zijn erg enthousiast om Protifarm in onze familie te verwelkomen. Protifarm is een overtuigende strategische fit voor Ÿnsect, perfect passend bij onze langetermijndoelen en -waarden. De overname van Protifarm is voor ons een strategische volgende stap en versterkt de leidende positie van Ÿnsect op de wereldmarkt,’’ aldus mede-oprichter en CEO Antoine Hubert. Tom Mohrmann, CEO van Protifarm reageert: ,,De evolutie van een duurzamere en gezondere inname van voeding staat nog maar aan het begin, maar de vraag naar producten die aan deze normen voldoen, zal de komende jaren exponentieel groeien. De consolidatie van protifarm's leidende positie in op insecten gebaseerde menselijke premium voedselingrediënten zal onze schaal uitbreiden om wereldwijd aan deze vraag te voldoen.’’ Protifarm produceert nu jaarlijks meer dan 1.000 ton voedingsingrediënten en wil dat opvoeren naar 20.000 ton per jaar. De producten worden afgezet in Nederland, Duitsland, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Meelwormingrediënten zijn fantastische producten omdat ze uniek en ‘food grade’ zijn, uitermate geschikt om te verwerken tot ingrediënten voor humane consumptie, in vergelijking tot andere insecten die enkel gebruikt worden voor de productie van diervoer. De meelwormen van de buffalokevers van Protifarm en die van de kevers van Ÿnsect zijn complementair, waardoor het bedrijf voortaan verschillende ingrediënten uit de twee types meelwormen kan aanbieden voor diverse aanvragen en markten. Het op meelwormen gebaseerde ŸnMeal wordt gebruikt voor sport- en voedingssupplementen.