Programma IVN Gastheer van het Landschap

ERMELO - Gisteren kwamen achttien recreatie- en horecaondernemers uit gemeente Ermelo bij elkaar voor de eerste bijeenkomst van het IVN Gastheer van het Landschap-programma. Tijdens het programma leren de ondernemers alles over de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna en recreatieve mogelijkheden van de Veluwe. Zo beschikken de ondernemers straks over de kennis en vaardigheden om hun gasten te wijzen op de mooiste plekjes in de omgeving.

Tijdens de eerste bijeenkomst vertelde bioloog Dirk Hilbers, auteur van Crossbill guide 'De Veluwe' de ondernemers over de flora en fauna in Ermelo. Ook kwam de Ermelose 'Big Five' aan bod waaronder natuurlijk de publiektrekkers als het wild zwijn, edelhert en de das, maar ook minder bekende diersoorten zoals de nachtzwaluw, gladde slang en de wielewaal. ,,Ermelo telt drie soorten landschappen: de bossen met het zand, de beekdalen en de randmeren. In elk landschap tref je weer andere planten en dieren aan. Dat maakt het hier zo bijzonder," aldus Hilbers. Sam Janssen van de gemeente Ermelo reageert enthousiast op het programma: ,,Voor Ermelo is de natuur een trekpleister, daar komen recreanten op af. We moeten daarom ook zuinig met die natuur omgaan en er meer aandacht voor hebben." De bijeenkomst werd gehouden in hotel De Heerlickheijd van Ermelo, die ook deelneemt aan het programma.

Netwerk van recreatieondernemers

Het programma IVN Gastheer van het Landschap in Ermelo, wat mede mogelijk gemaakt wordt door provincie Gelderland, gemeente Ermelo en VVV Ermelo Buitenleven, draait om het beter leren kennen van het gebied, maar ook om het vormen van een netwerk van recreatieondernemers op de Veluwe. Vanuit dit netwerk kunnen de ondernemers samen natuurarrangementen en -excursies ontwikkelen, zodat zij bijdragen aan een unieke beleving van het Veluwse landschap. Ermelo is de negende Veluwse gemeente die meedoet aan het programma