Snackbar met de allure van een eethuis

ERMELO – Snackbar ’t Speuldje in Speuld bestaat deze maand vijftien jaar. Een jubileum om trots op te zijn en dat moet natuurlijk gevierd worden. In de week van 20-25 september wordt er van alles georganiseerd voor ouderen, kinderen en zelfs vrijgezellen.

Eigenaar Eveline van den Broek stak vijftien aar geleden haar nek uit om samen met haar dochter Isabel de al langer leegstaande snackbar in Speuld nieuw leven in te blazen. En het duurde enkele jaren voordat beiden full-time hun werk ervan konden maken. Dat zij er gevoel voor hadden bleek in 2014 toen ’t Speuldje de beste snackbar van Ermelo werd en daarna zelfs van de provincie Gelderland. En daarna  ging het steeds beter lopen. Isabel van den Broek (33): ,,We hebben het de laatste jaren echt hartstikke druk. De vorige eigenaren hebben het nooit lang volgehouden, maximaal 4 jaar. Ik denk dat het komt omdat we een goed contact met de buurt hebben, we laten iedereen in z’n waarde. En we bieden iets anders dan anders. Er komen klanten uit de buurt, maar ook uit Ermelo, Uddel en Elspeet. En dan natuurlijk al die toeristen en recreanten die hier op de campings verblijven. En er komen natuurlijk heel veel dagjesmensen en fietsers langs.’’ Dat het steeds drukker wordt heeft natuurlijk ook met kwaliteit te maken. En de bijzondere gerechten die ze bieden. Snackbar ’t Speuldje is wereldberoemd in de regio vanwege de maandelijkse patatspecials, zoals bijvoorbeeld Patatje Berenklauw Speuld, Patatje pulled pork met bbq saus, Patatje kan niet kiezen, maar ook Patatje Wildstoof en Patatje Italiaans of deze maand Patatje Mexicaans. ,,De gerechten bedenken we met het hele team. Zoals deze maand Patatje Mexicaans. We hebben allerlei Mexicaanse dingen gehaald en zijn dat met z’n allen wezen proeven. Wat we lekker vonden kwam erin, als he niet lekker was, lieten we dat vallen. Om het zo samen te doen is voor het personeel ook leuker,’’ meent Isabel van den Broek.

Oublie Speuld

Een groot succes werd deze zomer het nieuwe ijsje Oublie Speuld (gevuld met toffee-caramelsaus, warme chocolade, nootjes en slagroom. Isabel van den Broek: ,,We delen onze specials via Facebook en Insta, dus toen we dit ijsje aankondigden, liep het storm en stonden mensen er voor in de rij. Het werkt dus wel.’’ Eigenlijk is snackbar ’t Speuldje meer dan een snackbar, gezien hun uitgebreide menukaart. ,,Klopt,’’ beaamt de jonge onderneemster. ,,We hebben net een nieuwe bord en daar staat ook op ‘meer dan een snackbar’. Achteraf hadden we het een eethuis moeten noemen, maar ja, toen wisten we nog niet hoe het zou gaan lopen. Ik denk dat we daarom het zo druk hebben. Altijd bieden we iets aparts en met goede kwaliteit. Ik ga liever voor een iets duurdere A-kwaliteit, want ik wil het beste voor onze klanten.’’ Moeder Eveline van den Broek beaamt dit: ,,Mensen vinden ook het sociale heel leuk. We maken namelijk altijd tijd voor een praatje. En dat lezen we dan ook in de recensies.’’ Heel slim hebben de ondernemers gekozen voor twee menukaarten. ,,Een gewone en een snelle menukaart. Heb je haast of weinig tijd, dan bestel je van de snelle kaart en staat het ook sneller op tafel. Heb je iets meer tijd, dan neem je een speciaal patatje of menu. Daarbij duurt de bereiding wat langer.’’ Naast specials en bijzondere gerechten (bijvoorbeeld Freakshakes!) organiseren ze ook regelmatig allerlei leuke winacties en andere activiteiten. Bijvoorbeeld De Sterkste Mancompetitie, Stamppot en Sjoelen voor het goede doel, bierproeverij, maar ook konden boeren, die in 2019 in Den Haag protesteerden langskomen om gratis een frikandel te komen eten.

Feest

Moeder en dochter hadden eerst het idee om op vrijdag 24 september een grootse feestavond te organiseren. ,,Maar daar komen dan zoveel mensen op af, dat dit vanwege de corona gewoon niet kan,’’ vertelt Isabel van den Broek. ,,We daarom hebben besloten het feest te spreiden over een week en doen we de doelgroepen apart. De ouderen van Speuld Plus zijn op dinsdag 21 september uitgenodigd. Dat zijn mensen die wat eenzaam of alleen zijn en waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat ze samen kunnen eten. Woensdag komen de bewoners van In de Luwte. Ik ken dat omdat mijn oma daar woont, dus dat vonden we wel leuk. We gaan, samen met vriendin en kok Marcella een paar soorten stamppot maken, soepje vooraf en ijsje toe. En daarna gezellig Oud-Hollandse spelletjes. Woensdag is het eigenlijk ook feest. Iedereen die verkleed langskomt, jong of oud, krijgt een gratis softijsje. Donderdag is wel heel bijzonder. Dan is er ’s avonds een speeddate met allerlei vrijgezellen. Een soort van boer zoekt vrouw, zeg maar.’’ De maandag wordt een dag voor het eigen team. Dan is de snackbar gesloten en gaan ze gezellig samen op stap. ,,Als het aan ons ligt, gaan we nog samen veel jaren zo door. Want, hoe leuk is het om klanten naar de zin te maken?’’