Boekenweek gaat feestelijk van start

ERMELO - De 87ste Boekenweek gaat zaterdag van start met het thema 'Ode aan de eerste liefde'. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.

Boekhandels en bibliotheek zijn tijdens de Boekenweek dé plek voor literatuurbeleving, met allerlei feestelijke activiteiten en schrijversoptredens. Dat betekent niet alleen een feest voor de lezer, maar ook een belangrijk aandachtsmoment voor boekhandels, bibliotheken én makers, van auteurs tot vertalers en illustratoren. Bij Riemer&Walinga Boekverkoopers hebben ze een creatieve draai aan het thema gegeven dit door één letter aan het thema toe te voegen. Bij de Boekverkoopers is het thema dit jaar niet Eerste liefde, maar Eerst de liefde! ,,Het klinkt precies hetzelfde, maar is toch écht anders door die ene letter; de D van Doen!" zegt ondernemer Elise Walinga. Samen met haar zus Marieke was ze al weken aan het nadenken hoe ze iets goeds konden doen in de huidige, onrustige wereld. Nadenkend over de aankomende Boekenweek viel het kwartje ineens; door wat te spelen met het thema van de Boekenweek, konden ze deze bijzondere week aanwenden om aandacht te vragen voor de altijd broodnodige náástenliefde.

Tijden van nood

,,Want," zo was de gedachte, ,,juist in tijden van nood moet die liefde op de eerste plek worden gezet!" Niet alleen een geschenk halen bij De Boekverkoopers, maar ook brengen! Hoe gaat dat in zijn werk? Walinga: ,,Heel simpel! We nodigen (en dagen :)) iedereen uit om tijdens de Boekenweek naar de boekhandel te komen en dit jaar niet alleen een geschenk te halen (het welbekende Boekenweekgeschenk), maar ook een geschenk te brengen! En dat geschenk... ben jij zelf!"  Wat de ondernemers vragen is 'tijd'. ,,Kom tijdens de Boekenweek naar Riemer & Walinga en doneer daar een aantal uren van jouw tijd!" zo legt Walinga uit. ,,We willen mensen vragen om in plaats van geld úren te komen doneren tijdens de Boekenweek. Geld en spullen geven doen we natuurlijk allemaal als we er de ruimte voor hebben. Maar onze tijd doneren aan een ander is wel een ander verhaal, dat merk ik bij mezelf ook. Terwijl dat ook zo ontzettend hard nodig is. Daarom wilden we de Boekenweek gebruiken om hier aandacht voor te vragen en hopelijk ontzettend veel tijd voor de naaste op te halen!"

Samenwerking

De Boekverkoopers zochten voor deze actie de samenwerking op met diverse overkoepelende welzijnsorganisaties in de omgeving. Wie uren komt doneren tijdens de Boekenweek laat zijn/haar gegevens achter en wordt vervolgens gekoppeld aan een organisatie in Ermelo, Harderwijk of Putten. Die mensen gaan vervolgens samen met hen kijken wat voor soort vrijwilligerswerk je (het liefste) wilt en kunt doen. De Boekverkoopers doen zelf ook mee met de actie. Ze gaan sowieso zelf ook uren doneren en zullen daarnaast per uur dat tijdens de Boekenweek gedoneerd wordt, nog een bedrag overmaken naar het Rode Kruis voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Marieke Walinga: ,,Die oorlog is natuurlijk één van de belangrijkste redenen om een draai te willen geven aan deze Boekenweek. Vandaar dat we dit ook nog graag op wilden pakken." Tot slot - om mensen te bedanken voor hun vrijgevigheid én u en jou nog een klein extra zetje te geven als je nog twijfelt of je mee wil doen - geven de Boekverkooperszussen aan het eind van de Boekenweek één gulle gever een R&W Cadeaukaart van €50,- om zelf te besteden en één om weg te geven aan iemand die dat goed kan gebruiken. Elise en Marieke Walinga hopen heel veel mensen te zien tussen 9 en 16 april in de boekwinkel. Een tip van de Boekverkooperszussen: ,,Kom op één van de zaterdagmiddagen; dan kun je ook nog een kaart kopen voor iemand die wel wat naastenliefde kan gebruiken en dan zal taalwonder Naomi Rademaker daarvoor een op maat gemaakt 'gedicht' voor je schrijven!" www.deboekverkoopers.nl/nl/agenda