‘Het gaat niet alleen om de sport, maar om jezelf te ontwikkelen’

ERMELO – Erik van der Wal, eigenaar van de Budo Academy Physical Ermelo is gisteren gepromoveerd tot 2e Dan Free Fight MMA. Hij ontving deze promotie van Satisch Jhamai, eigenaar van Shaolin-Ryu & Fightclub Den Haag en voormalig MMA Fighter.

Van der Wal begon vijf jaar geleden met de BDAPErmelo, doet dit sinds een jaar full-time, maar heeft zelf al bijna veertig jaar ervaring in de verschillende vechtsportdisciplines. Zo heeft hij verschillende zwarte banden in Judo, Brazilian Jiu Jitsu en Yoseikan Ju Jutsu. Dit laatste is een allround discipline waar verschillende disciplines in samenkomen zoals Jujutsu, Aikido, Judo, Karate, Kobudo, Kickboxing, BJJ en Grappling . ,,Het leuke is dat dit niet zo vaak meer voorkomt, dat je voorgedragen wordt voor de Free Fight,’’ vertelt Van der Wal. Free Fight begon in Nederland met de vechtsportlegende Jon Bluming. In de zestiger jaren van de vorige eeuw introduceerde Bluming karate in Nederland. ,,Ik heb veel wedstrijden gevochten, maar dat was in m’n jonge jaren, toen was er nog geen internet en werden de wedstrijden niet uitgezonden op televisie.’’ Van der Wal begon als kind met Judo en Kempo en later kwamen daar kickboksen, Thaiboksen en Yoseikan Ju Jutsu bij.

Onderscheidend

,,Gisteravond moest ik een les geven in de club van Jhamai in Den Haag, en werd daarna beoordeeld,’’ vertelt Erik van der Wal. ,,Het mooie is dat Jhamai aangaf dat ‘onze’ sportscholen belangrijk zijn voor de ‘old skool’ vechtsportwereld. Het gaat namelijk bij ons niet alleen om de sport, maar ook om jezelf te ontwikkelen. We zitten dan ook meer op discipline en kameraadschap in plaats van op prestatie.’’ Dat is dan ook precies waarin de BAPE zich onderscheid met andere sportscholen. ,,Wij gaan niet voor de massa, dus veel leerlingen, maar we zijn veel meer individueel bezig,’’ aldus Van der Wal. Naast de vechtsporten geeft de BAPE veel trainingen in het kader van weerbaarheid. ,,Onder de noemer ‘STRONG Together’ trainen we organisaties in de zorg met als doel om medewerkers te trainen om te leren handelen tijdens spannende en eventuele bedreigende situaties. Zo hebben we bijvoorbeeld ’s Heeren Loo, GGz Centraal en Leger des Heils als klant.’’ Voor meer informatie: https://bapermelo.nl