Koen d'Aulnis neemt gasten mee terug in de tijd

ERMELO - Het is deze week feest bij Café De Veluwe. Uitbater Koen d'Aulnis viert samen met de mensen die de historie rond deze horecagelegenheid goed kennen, het eeuwfeest. Op 15, 16 en 17 juni gaat het gebeuren. Het bijzondere jubileum stond gepland voor december 2021, maar dat kon door Corona niet doorgaan. ,,Dat hebben we achter ons gelaten en het is reden temeer om nu het feest te vieren," aldus d'Aulnis. Met als bewijs de datum van inschrijving van de Kamer van Koophandel uit 1921 gaat de ondernemer terug in de tijd. En eigenlijk begon hij daar dit weekend al mee toen er, geheel in stijl, een grote bierkar met paarden ervoor door het dorp ging.

Met de mensen van toen achter de bar kan iedereen op woensdag 15 juni terug naar de nineties en de jaren ervoor, op donderdag 16 juni 1990 tot 2005 en op vrijdag 17 juni vanaf 2005. Veel historische gebouwen in het centrum van Ermelo zijn in de loop der jaren gesloopt, maar Café de Veluwe is daarop een uitzondering. Het gebouw is aan de buitenzijde nog authentiek en ook binnen zijn nog veel sporen van vroeger. In het logo prijkt het oprichtingsjaar 1921. Het pand, dat gebouwd is naar ontwerp van architect Knevel, dateert overigens uit 1904. Het was een koetshuis en een pension. Lange tijd was het ook de locatie van garagebedrijf Bakker. In de dertiger jaren adverteerde P. Bakker namelijk met de volgende tekst Hotel de Veluwe, zomer- en winterpension. Voor het pand stond een van de weinige petroleumlampen die Ermelo rijk was. Deze moest iedere avond opnieuw worden ontstoken. 

Het was en is een bekende plek in het Ermelose uitgaansleven. Veel mensen hebben daar nog wel herinneringen aan. Die verhalen komen vast naar boven tijdens de feestavonden zoals de organisatoren dit voor ogen hebben. ,,Kom dan ook met de vrienden van toen naar de kroeg,” zegt d’ Aulnis. Tijdens de feestweek gaat iedereen terug naar ‘toen’, met muziek en glazen van vroeger, foto’s door de jaren heen en vooral een feest van herkenning! ,,Hoe leuk is het om op zo'n dag elkaar te treffen," aldus de uitbater. ,,We beginnen vroeg, dus kom op tijd."