Jubilerende Visspecialisten kopen eerste vaatje Hollandse Nieuwe

ERMELO - Bij de jaarlijkse veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op de Scheveningse visafslag werd het eerste haringvaatje van dit seizoen geveild voor 113.500 euro. Met deze veiling wordt traditiegetrouw het haringseizoen gestart. Het winnende bod heeft Vincent Jansen van Fish (viskraam bij de Boni) samen met collega’s uit heel Nederland uitgebracht waarmee zo een bijdrage kon worden leveren aan de Stichting Ambulance Wens.

Na twee coronajaren kon de veiling weer gewoon plaatsvinden en het leverde meteen een recordbedrag op. Meer dan 500 Nederlandse Visspecialisten verenigd in het (VNV) Vereniging Nederlandse Visspecialisten die dit jaar 40 jaar bestaat sloegen de handen ineen voor een goed doel: het werk van de Stichting Ambulance Wens. Van de opbrengst van de veiling kan een nieuwe ambulance worden aangeschaft die ongeveer 92.000 euro kost en omdat de opbrengst hoger werd kon er ook nog een brancard à € 15.000 en een paar liter brandstof bij. De opbrengst is flink hoger dan de veiling van drie jaar geleden, toen leverde het eerste vaatje 95.500 op. Vincent Jansen, van de viskraam Fish, die iedere vrijdag en zaterdag bij de Boni Supermarkt in Ermelo staat, is trots op het bedrag wat vandaag is opgehaald.

Versspecialist

Visspecialisten vormen een bijzondere groep in de wereld van versspecialisten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld slagerijen en groentezaken heeft de Nederlandse visspecialist nog altijd een marktaandeel van meer dan 50%. ,,Dit hebben ze te danken aan hun professionalisering en ontwikkeling in de afgelopen decennia,’’ vertelt Janneke Keuning, directeur van de Vereniging Nederlandse Visspecialisten. ,,De visboer van weleer die vooral met verse vis werkte, is inmiddels een brede speciaalzaak waar naast haring en gebakken vis ook heel veel maaltijdgerechten en vissnacks verkrijgbaar zijn. Viswinkels zijn soms bijna een delicatessenzaak. De ambulante specialist heeft in bijna alle gevallen zijn kraam vervangen door een prachtige winkel op wielen.’’

Terminaal

De visspecialisten doneren met het winnende bod geld aan de Stichting Ambulance Wens. Deze vervult sinds 2007 de laatste wensen van terminale patiënten. Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar rijdt medisch geschoold personeel op vrijwillige basis met ernstig zieke mensen naar wenslocaties in Nederland en daarbuiten.