Gerwin van der Plaat speelt breed repertoire

ERMELO – Op vrijdagavond 24 juni geeft de Kamper organist Gerwin van der Plaats een concert in de concertzaal van Content Orgels in Ermelo. Vaak gaf hij de afgelopen jaren het eerste concert van het jaar bij Content, maar corona gooide roet in het eten.

Breukhoven zal tijdens dit concert een breed repertoire ten gehore brengen, van Hollandse koraalkunst via Duitse barok naar de Frans romantische stijl. Het grootste deel van het concert zal gegeven worden op het concertorgel van Content, de Concerto Jubileo 40. Daarnaast zal er een hybride orgel bespeeld worden, een combinatie van pijpwerk en digitale stemmen, uniek! De aanvang van het concert is om 20.00 uur, vanaf 19.30 zijn de deuren geopend. De entreeprijs bedraagt €10,00 p.p.

Gerwin van der Plaats

Gerwin van der Plaats kwam al vroeg bij de regelmatige kerkgang onder de indruk van het meest veelzijdige instrument: het kerkorgel. Zijn vader herkende mogelijkheden en bracht hem op zeer jeugdige leeftijd de basisbeginselen van het notenschrift bij. Al op 9-jarige leeftijd begeleidde Gerwin met een heuse aanstelling de kerkdiensten van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Nieuwegein op het tweeklaviers orgel van de Dorpskerk te Jutphaas. Gerwin’s talenten werden verder ontwikkeld bij Jaap Zwart Sr. en Herman van Vliet, terwijl hij intussen de gemeentezang op het orgel van de Opstandingskerk (GKv) te Utrecht Noord-West ging begeleiden.

Orgelbanken

Met buitengewone belangstelling volgde hij de optredens van Grote Namen op de orgelbanken. Kunstenaars en idolen van het formaat Piet van Egmond en Klaas Jan Mulder, over wie hij een enorm documentatiearchief aanlegde. Gerwin van der Plaats is nu als vaste organist verbonden aan de Driestwegkerk (PKN) te Nunspeet en de Hoeksteen (PKN) te IJsselmuiden. De musicus beleeft van tijd tot tijd veel plezier aan het bespelen van theaterorgels; zeer gecompliceerde instrumenten waarvan hij de ontelbare registratiemogelijkheden intensief uitbuit. Deze ‘andere liefde’ voor een helaas uitstervende soort brengt hij graag tot uitdrukking in bijzondere concerten. Als begeleider op orgel en piano treedt
Van der Plaat is nu als dirigent verbonden aan het Interkerkelijk koor Immanuël te Harskamp, het Christelijk Gereformeerd kerkkoor Zingend Getuigen, het kleinkoor Musica Religiosa en -als opvolger van de door hem zeer bewonderde Klaas Jan Mulder- van het Christelijk Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden, alle te Kampen. Tevens is hij dirigent van het Urker Mannenkwartet. Als vaste begeleider is hij verbonden aan het Hervormd Kerkkoor te Kampen, het Interkerkelijk kerkkoor te Dronten, beide o.l.v. Harry Hamer en aan de maandelijkse diensten van Zingend naar de Zondag in de Poststraatkerk te Stadskanaal en de Welkomstdiensten in de Jozefkerk te Assen.