Interessante lichaamsanalyse met InBody

ERMELO - Steeds meer weegschalen bepalen veel meer dan enkel je lichaamsgewicht. In enkele seconden meten ze ook het vetpercentage, spier- en botmassa en vochtgehalte. Maar hoe betrouw baar is dit? Volgens personal coach Olav Pranger was er tot voor kort nauwelijks een correcte meetmethode. ,,Tot ik kennis maakte met InBody, een apparaat afkomstig uit de medische wereld."

Sinds kort biedt Olav Pranger in zijn fitnessclub Get Heathy de mogelijkheid om een lichaamsanalyse te maken met meetapparatuur van InBody. Het toestel komt uit de medische wereld en geeft nauwkeurige informatie over de lichaamssamenstelling, spiermassa en vetpercentage. ,,Meting met BMI is niet meer van deze tijd,” zegt Pranger, die enorm enthousiast is over het apparaat. ,,Het is geen nattevingerwerk, maar een nauwkeurige analyse waarmee het ook een signalerende rol heeft.” Hij noemt situaties waarbij een verwijzing naar een huisarts essentieel is. ,,Het lullige van je lichaam is dat het niet eerst een offerte geeft, je krijgt gelijk de rekening.” Pranger werkt graag met een correcte lichaamsanalyse waardoor hij de mensen op een juiste manier kan coachen. ,,Zo ontdek je bijvoorbeeld of de balans links en rechts in evenwicht is en of je bovenlichaam net zo sterk is als je onderlichaam.” De personal coach vervult hiermee een grote behoefte van mensen. ,,We willen tegenwoordig het liefst alles meten en controleren. Zo kunnen we ook sturen op cijfers.”

Verhoudingen

Het heeft in de sportschool in Ermelo al geleid tot verrassende uitslagen, ‘eyeopeners’. ,,Ik heb mooie dingen gezien. De hoeveelheid spiermassa ten opzichte van het gewicht is een belangrijk gegeven. Sommige mensen hebben overgewicht, maar als dat in verhouding met de spiermassa is, kan het geen kwaad. Wie een groot verschil meet tussen de linker- en de rechterarm, heeft grote kans op fysieke klachten.” Met de uitslagen van het analyseapparaat InBody kun je dus je gezondheid optimaliseren op een manier die meetbaar is. Naast lengte, gewicht en een spier-vet analyse, geeft het apparaat ook een spieranalyse per lichaamsdeel. Op basis hiervan kan een trainingsschema en een leefstijlprogramma worden opgesteld.

Topconditie

Pranger hoopt met InBody zijn leden, maar ook andere geïnteresseerden, de mogelijkheid te geven hun lichaam beter te leren kennen en zo gerichter aan de slag te kunnen gaan. ,,We zien sporters (wielrenners) die fysiek in topconditie zijn, maar bij wie de balans niet in evenwicht is. Deze sporters kunnen met wat extra oefeningen aan de slag.” Wie ook een lichaamsanalyse wil maken, kan contact opnemen met Get Healthy, Pretoriusstraat 60, Ermelo. www.get-healthy.nl