‘Zowel de bediening als de keukenbrigade staan als een huis’

ERMELO – Vandaag werd Lekker500 editie 2024 gepresenteerd bij Capital C in Amsterdam. In deze gids worden de vijfhonderd best beoordeelde Nederlandse restaurants vermeld. Toch altijd weer een spannend moment, want naast de Michelingids en de restaurantgids Gault&Milot is dit een belangrijke beoordeling. De Librije*** in Zwolle staat voor het derde jaar op nummer een. Brut172 in het limbrgse Reijmerstok (Hans van Wolde) klom van de vijfde naar de tweede plek en Tribeca** in Heeze zakte van plek twee naar drie. Hotel Landgoed Het Roode Koper in Leuvenum staat nog steeds stevig in de top, dit jaar op plaats 56.

,,We zijn enorm trots op dit resultaat,’’ zegt eigenaar Jon-Ivar Sorensen over het behaalde resultaat. De laatste tien jaar hebben we stevig in de top honderd gestaan en daar zijn we hartstikke blij mee. De culinaire top is enorm groot en als je dan in de top zestig staat, mag je trots zijn.’’ Het was een druk jaar voor het hotel, er was een wisseling in de bediening, maar er staat weer een mooi nieuw team. ,,En er zijn vier nieuwe jongens in de keukenbrigade bijgekomen. Vanaf december zijn we weer op volle sterkte,’’ aldus Sorensen.

Suites

Hotelier Jon-Ivar Sorensen en zijn vrouw Yolanda hebben veel zin om komend jaar verder te ondernemen. ,,We hebben plannen om vijf extreem luxe suites te openen, erg on-Hollands en aansluitend bij de wereldtop, zowel de bediening als de brigade staat als een huis en we werken aan onze wens om het Roode Koper komende jaren plasticvrij en met veertig procent minder uitstoot te realiseren. Leuke nieuwe doelen om mee aan het werk te gaan.’’

Regio

Naast Het Roode Koper staan nog steeds twee andere regionale restaurants in de top 100. Restaurant ’t Nonnetje is gestegen van plaats 2 naar de 18e plek en De Basliliek steeg van plaats 66 naar plek 53. De Lekker 500-restaurantgids wordt jaarlijks samengesteld en is inmiddels aan de 46e editie toe. De gids ligt vanaf morgen in de winkel.