Winnaar Innovatieve Chef op HorecaEvenTT Leeuwarden

ERMELO – Afgelopen maandag 6 februari won Nina Graver, sous-chef van Het Roode Koper, de eerste prijs in een wedstrijd op de HorecaEvenTT in Leeuwarden. Samen met leerlingkok Yorick Versluijs kookte het duo zich naar de eerste plaats voor de Innovatieve Chefs.

Nina Graver streed vorig jaar nog mee in de finale van het Gouden Koksmes waar zij met collega Gerben de Lange net naast de winst greep. Maandag een herkansing dus, zij het niet op de Horecava in Amsterdam maar in Leeuwarden. Nina Graver werd geassisteerd door collega Yorick Versluijs. Zij moesten het opnemen tegen chefs van Flonk Hotel in Groningen, Restaurant Stones in Emmen, Restaurant De Lindenhof ** in Giethoorn, Hof van Saksen in Nooitgedacht, Restaurant Casa Egitto in Kampen, Restaurant Bronckhoster Proeflokaal in Steenderen en Cuisinerie Mensinge in Roden. ,,Het was een lange wedstrijd met mooie tegenstanders,’’ vertelt Graver. ,,Samen met Yorick Versluijs (Leerling Cas Spijkers Academie) ontvingen wij rond een uur of 9.30 een verrassingspakket waarvan wij vanuit eigen inzicht een driegangenmenu moesten koken.’’

Constant

De Chefs kregen eerst twee uur de tijd om de keuken naar eigen inzicht in te richten met de meegebrachte apparatuur. De uitdaging was om een driegangenmenu te bereiden voor vier personen. ,,We hebben een voorgerecht met kabeljauw en mosselen gemaakt waarbij we de kabeljauw gepocheerd hebben in combinatie met rucola, zilte groentes en een schuimige saus van zoete witte ui. Het hoofdgerecht was een gebakken eendenborst met knolselderij en shi-itake en oesterzwam als crème. Het dessert een avacado met passievrucht, chocolade en een souffle van yoghurt en limoen. Al met al waren we van 11.00 tot 15.00 uur intensief aan het koken en ik vermoed dat de doorslaggevende factor voor de winst was dat wij voornamelijk heel constant in smaak en techniek hebben gekookt. Dat is wat de jury ons teruggaf.’’ Graver is heel trots op haar collega Yorick Versluijs. ,,Vooral op zijn rust tijdens zo’n eerste wedstrijd voor hem. En uiteraard ben ik zelf ontzettend happy met een keer de eerste plek na eerdere tweede plekken.’’ Ook hoteleigenaar Jon-Ivar Sörensen kon niet anders dan tevreden zijn. ,,Het is een prachtig resultaat en ik ben zeker niet verrast. Het bewezen talent kwam nu gewoon een keer perfect door in alle gerechten. Een topprestatie.’’ Tweede werden Lennard Luimstra & Martijn Krol van Restaurant De Lindenhof** en Walid Gabara & Rick Veltman van Restaurant Casa Egitto eindigden op de derde plaats.

Trots

Op dezelfde dag dat de wedstrijd door koks van Het Roode Koper werd gekookt en gewonnen, werden ook de jaarlijkse Gault&Millaugids gepresenteerd. Bijna 850 toonaangevende Nederlandse restaurants zijn dit jaar opgenomen in de lijst. Stuk voor stuk bijzondere plekken waar gasten mogen rekenen op een uitstekende culinaire beleving en dito service. Hotel Landgoed Het Roode Koper heeft, evenals vorig jaar, vijftien punten op een schaal van twintig! ,,Uiteraard een score om weer trots op te zijn,’’ aldus Sörensen.