Het Roode Koper ontvangt een MichelinKey
Nieuwe categorie van Michelin voor tophotels
ERMELO – Michelin, die van de gids en sterren, is naast de selectie restaurants een nieuwe categorie begonnen: de Michelin Keys voor hotels. Gisteren werden aan 17 hotels in Nederland Sleutels uitgereikt. Dit was de eerste keer en is een nieuwe mijlpaal voor de hotellerie. Deze sleutels werden uitgereikt aan tophotels over de hele wereld. Landgoed Hotel Het Roode Koper was een van de zeventien Nederlandse hotels die een sleutel ontving.
De onderscheiding is vergelijkbaar met de Michelinsterren voor restaurants. Michelin deelde sleutels uit aan 17 hotels in Nederland. Wereldwijd kende Michelin 143 hotels drie Sleutels, 572 hotels twee Sleutels en 1.742 hotels één Sleutel toe. Hotel De L’Europe in Amsterdam, geleid door Robert-Jan Woltering, sprong er als enige in de BeNeLux uit met drie sleutels waaronder Het Roode Koper. Elf hotels ontvingen 1 sleutel en vijf hotels ontvingen er twee. De Michelin Keys staan voor uitzonderlijke kwaliteit, service en gastbeleving in hotels. Deze nieuwe categorie van Michelin staat los van het reeds lang bestaande sterrensysteem van hotelclassificatie. Michelin maakt haar eigen afweging, los van de classificatie van bijvoorbeeld vier- of vijfsterrenhotels. Dat is de reden waarom Michelin geen sterren deelt aan hotels, want daarvoor bestaat er al een sterrensysteem. Daarom is er gekozen voor Keys. Maximaal kunnen drie Keys behaald worden.
Criteria
‘De afgelopen jaren hebben de inspecteurs van de Gids meer dan 7.000 etablissementen in 125 landen geselecteerd, om zo een uitzonderlijke wereldwijde hotelcollectie samen te stellen’, aldus Michelin. Elk hotel in deze selectie belichaamt uitmuntendheid op vlak van design, architectuur, service en karakter. Net als de Sterren die aan restaurants worden uitgereikt, zet de MichelinKey de allerbeste hotels in de kijker. Deze onderscheiding kent drie verschillende niveaus: één, twee of drie Sleutels.’ Net als de Michelinsterren, die de meest uitzonderlijke restaurants beloont, viert de MichelinKey hotels die de meest opmerkelijke ervaringen bieden. Er wordt rekening gehouden met vijf universele criteria voor het toekennen van Sleutels: Uitmuntendheid in architectuur en interieur; kwaliteit en consistentie van de service; persoonlijkheid en algemeen karakter; prijs-kwaliteitverhouding en significante bijdrage aan de buurt of het milieu. Hotels die een of meerdere Sleutels ontvingen, voldoen niet aan één, maar aan al deze criteria. ‘Ze zijn het beste van het beste in elke categorie’, aldus Michelin.
Erkenning
In 2023 raakte Het Roode Koper na zeven jaar haar Michelinster voor het restaurant kwijt wat natuurlijk een grote teleurstelling was voor het gehele team. ,,Maar we zijn niet bij de pakken gaan neerzitten en voluit gegaan voor kwaliteit. Zowel in de keuken als in het hotel. Daar daarom zijn we natuurlijk we supertrots dat we deze onderscheiding van Michelin hebben gekregen,’’ vertelt eigenaar Jon-Ivar Sörensen. ,,Zo’n erkenning is heerlijk voor het team. We keken wel naar deze Sleutel uit. Het is toch iets nieuws en dan 1 van de 17 te mogen zijn is prachtig. Een bekroning op het werk van ons toegewijde team wat voor al onze gasten een thuis ver weg van huis maakt van Het Roode Koper!’’ De komende jaren gaat Landgoed Hotel Het Roode Koper zich vol inzetten op toerisme en culinaire kwaliteit, ,,Daar hebben we gewoon zin in,’’ aldus Sörensen.
- Details
- Geschreven door Gert Hofsink
- Categorie: ondernemend
- Gepubliceerd: 09 oktober 2025