'Het gaat nog meer om beleving'

ERMELO – Terwijl er overal in het land tuincentra hun deuren noodgedwongen sluiten, maken Adriaan en Coby Raveling grote plannen voor een enorm, nieuw, spectaculair tuincentrum De Struukakkers tussen Ermelo en Harderwijk. ,,Het wordt echt prachtig met alles erop en eraan,” vertelt Raveling enthousiast. ,,Maar tot die tijd gaat de verkoop aan de Struikakkers gewoon door!”

Op zijn scherm heeft Raveling een artist impression, een schets hoe de voorgevel aan de Oude Nijkerkerweg 165a eruit komt te zien. Want dat wordt de nieuwe locatie. Wanneer? ,,Ik hoop dat we dit najaar kunnen gaan bouwen,” zegt de ondernemer, ,,maar het kan ook nog langer duren. Gemeentelijke procedures gaan niet zo snel.”

Virtuele rondleiding

Wie als ondernemer in de tuinbranche wil overleven, moet innoveren. En daar heeft Raveling wel een beeld bij. Hij geeft een virtuele rondleiding door het nog te bouwen tuincentrum. Hij wil zich onderscheiden in kwaliteit en service zoals men die nu ook geeft. ,,Maar straks wordt het vele malen groter. Daar gaat het nog meer om beleving! Er komt een inpandige laad- en losplaats. Zo kan alles vorstvrij worden gelost.” Raveling heeft de hele routing uitgedacht. ,,Door de prachtige bloemenshop waar mensen welkom geheten worden. En er komt een ‘wildlife centre’, met alles voor vogels, eekhoorns, maar ook vleermuizen.”

Interieurartikelen

Tuincentra moeten zich tegenwoordig slim positioneren. Ze moeten zich onderscheiden van het standaard aanbod. ,,Het gaat om passie,” zegt Raveling, die niet uitgepraat raakt over de plannen. ,,We krijgen zo’n tweeduizend vierkante meter buitenterrein en er komt een eetbare tuin.” De Struukakkers heeft met verschillende leveranciers al afspraken gemaakt. Zo komen er interieurartikelen van het merk Casa Vivante en komen er duizend soorten vaste planten op alfabet. ,,Ik kan natuurlijk nog niet alles prijsgeven,” vertelt de ondernemer, die helemaal klaar is voor het voorjaar. ,,Hier moeten we ook gewoon door. Mensen kunnen hier terecht voor de voorjaarsbloemen en de eenjarigen.” Op de nieuwe locatie kan de Ermelose ondernemer nog beter klantenwensen vervullen. Er komt een koffiecorner met pure producten en voor wie zelf wil oogsten, komt er een eetbare tuin.

De Struukakkers verhuist niet alleen. Het tuincentrum gaat samen met een benzinestation naar de Oude Nijkerkerweg. ,,We krijgen daar een regionale functie,” legt Raveling uit. Het bedrijf hoopt in korte tijd door te groeien naar meer dan vijftien man personeel. ,,Ik denk dat Ermelo er klaar voor is,” lacht hij enthousiast.