Culinair EvenTT zet Ermelo weer op de kaart

ERMELO - En weer is er een feestje te vieren bij Hotel Landgoed Het Roode Koper. Kok Joris van der Borch tot Verwolde en chefkok Dennis van den Beld wonnen goud op het Grand Prix EvenTTCulinair in Assen. Een culinaire topwedstrijd met grote namen.

Op het tiende Horeca EvenTT in de TT-hal in Assen namen drie dagen lang drie koks van het sterrenrestaurant Hotel Landgoed Het Roode Koper deel aan de kookwedstrijden. Vandaag vertoonde sterrenchef Dennis van den Beld zijn kookkunsten in de categorie à la minute Half Om. In deze categorie kookte hij met Simon Termorshuizen, sales representative bij Boerderij Lindenhoff een á la minutemenu. Ook in deze wedstrijd werd er vanuit de BlackBox gekookt. In deze categorie was Van den Beld de enige sterrenchef tussen de twintig andere koks, dus de druk was hoog. En die druk kon de chef aan, want hij kookte met Termorshuizen naar de gouden beker. Juryleden Jilt Cazemier van De Vlindertuin*, Jan Smink van De Librije*** en Culinaire Saisonnier Edwin Loos beoordeelden het driegangen menu. Het menu moest á la minute worden bereidt waarbij het voorgerecht geensoep mocht zijn. De jury lette extra op de samenwerking binnen het team. In 2015 werd Van den Beld, samen met Niels Godschalk, hotelmanager bij Het Roode Koper, derde in deze categorie.

Onder druk

Maandag kookte sous-chef Gert van der Heijden in de categorie Grand Prix EvenTT Culinair. Als deelnemer aan deze categorie werkte Van der Heijden in een team, samen met collega Kevin Reijerse en gastheer Bas Smit. De opdracht was het bereiden en serveren van een feestelijke viergangenlunch voor vier personen plus een amuse en een feestelijk aperitief wat door de gastheer aan tafel moest worden bereid. De mise en place (de voorbereiding) moest worden gedaan door Reijerse waarbij Van der Heijden de keuken moest verlaten. Vervolgens werd door Van der Heijden en Reijerse samen de gerechten gemaakt met producten uit een BlackBox. Het team van Het Roode Koper wist de wedstrijd niet te winnen. Van der Heijden: ,,Wat het zo leuk maakt met wedstrijdenkoken is dat je je kunt meten waar je zelf staat. Ik vind het prettig om onder druk iets moois neer te zetten. Bij deze wedstijd ging het echt om discipline, Er werd zelfs gekeken naar de details: of je sloof schoon was, werkbank opgeruimd en of je niet te veel afval had.’’

Ook goud

Dinsdag stond kok Joris van der Borch achter de wedstrijdkachel in de categorie Innovatieve Chef. Hij wist deze wedstrijd met overtuiging van negen andere koks te winnen. De opdracht was een driegangen menu te koken voor vier personen vanuit een BlackBox. Daarnaast waren de deelnemers verplicht om gebruik te maken van de uitgestalde producten, dus zelf mochten geen producten worden meegenomen. De jury beoordeelde de gerechten op vijf onderdelen: Harmonie en presentatie, originaliteit, moeilijkheidsgraad, smaak en verkoopbaarheid. Van der Borch won vorig jaar in deze categorie ook al het goud.