Amsterdammers veroordeeld voor inbraak

ERMELO – Drie van de vier inbrekers die in oktober 2016 een inbraak pleegden bij Van Zaanem Telecom, zijn vandaag in de Rechtbank Zutphen veroordeeld tot gevangenisstraffen. De vierde man werd vrijgesproken voor de inbraak.

In de nacht van 21 op 22 oktober 2016 braken de mannen in bij Van Zaanen Telecomzaak in Ermelo. Zij namen onder andere een aantal iPads, notebooks en telefoons mee en sloegen met een auto op de vlucht. Dankzij de alarmmelding bij Van Zaanen en een oplettende getuige werden de Amsterdammers kort daarna opgepakt. Een 19-jarige Amsterdammer kreeg een celstraf van vijf maanden opgelegd. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 750 euro betalen. De andere twee mannen (beiden 22) kregen zes maanden celstraf. Ook zij moeten een schadevergoeding van 750 euro betalen. Het Openbaar Ministerie had hogere straffen geëist. Omdat de rechtbank de mannen vrijsprak van het stelen van autokentekenplaten, valt de straf lager uit.

Vrijspraak

Een 22-jarige man werd vrijgesproken van de inbraak. Hij bestuurde die nacht de auto en is niet aanwezig geweest bij de inbraak. Uit de camerabeelden blijkt namelijk dat de auto voor de deur van de winkel werd geparkeerd en er drie mannen uitstapten. Even later stappen de drie daders weer in en rijdt de auto weg. Hierdoor kon niet worden bewezen dat de bestuurder bij de inbraak is betrokken. Wel faciliteerde hij de vluchtmogelijkheid. De man werd overigens wel schuldig bevonden aan opzetheling. Volgens de rechtbank moet hij weet hebben gehad van de gestolen kentekenplaten op zijn auto. Daarom krijgt hij een werkstraf opgelegd van 60 uur, waarvan 30 voorwaardelijk. Daarnaast moet de man zich regelmatig melden bij de Reclassering en moet hij deelnemen aan een gedragsinterventie. Verder moet deze jonge Amsterdammer zich laten begeleiden en ondersteunen op het gebied van dagbesteding en inkomen.

Beroepsinbrekers

Christiaan van Zaanen is niet echt tevreden met de uitspraak. ,,Ach, als je samen meer dan 1000 inbraken op je naam hebt staan - waarvan er ‘maar’ 250 bewezen konden worden - dan ben je gewoon een beroeps. En als je dan maar vijf maanden hoeft te zitten, kom je er redelijk makkelijk van af.’’ De schade van de inbraak was vele malen groter dan de buit. ,,Er was zo’n achtduizend euro schade en dat heb ik gelukkig vergoed gekregen. Alleen mijn eigen risico moest ik zelf betalen, maar dat krijg ik nu terug middels de schadevergoeding van de daders.’’ Van Zaanen was uitgenodigs om bij de zitting aanwezig te zijn. ,,Ik ben niet gegaan, je moet gewoon verder. Je doet er toch niets meer aan en ik kan het nu afsluiten.’’