Toekomst van vier winkels in Ermelo onzeker

ERMELO – Blokker Holding BV heeft vandaag bekend gemaakt dat er zo’n honderd winkels gaan sluiten, dat de andere winkelformules zullen worden verkocht en dat daardoor 1900 banen gaan verdwijnen. Over de vier winkels van de Holding in Ermelo is nog geen duidelijkheid.

Blokker Holding B.V. is een Nederlands non-food retailconcern dat actief is in huishoud-, speelgoed- en woonsector. Het heeft zeven winkelformules in acht landen: Blokker, Xenos, Leen Bakker, Intertoys (Intertoys, Bart Smit en Toys XL), Maxi Toys, Marskramer en Big Bazar. Blokker is een 120 jaar oud familiebedrijf. Blokker Holding gaat zijn focus in de toekomst richten op één winkelketen: Blokker. Zo wordt de leidende positie in het huishoudsegment behouden en verder versterkt. Blokker Holding zal de Blokkerwinkels die al zijn omgebouwd tot Nieuwe Blokker, of die de komende tijd nog als zodanig wordt omgebouwd, behouden blijven. De andere Blokkers zullen worden gesloten. Blokker Holding verwacht de andere bedrijven onder te brengen bij andere partijen waar ze de aandacht krijgen om voor de klant relevant te blijven en te groeien. In Ermelo gaat het hierbij om de winkels van Blokker, Intertoys, Xenos en Big Bazar. Over de toekomst van de winkels is nog onduidelijkheid. ,,Nee, sorry, ik kan daar niet op ingaan. Ik moet u verwijzen naar het hoofdkantoor,’’ is de reactie van de bedrijfsleider van de Blokker aan de Stationsstraat. ,,Nee, telefonisch kan er geen informatie worden verstrekt, zet uw vragen maar op de mail,’’ is vervolgens de reactie op het hoofdkantoor van Blokker Holding in Amsterdam.

Nieuwste Blokker

Vanuit Amsterdam reageert woordvoerder Séverine van Tuyll van Serooskerken via de mail: ‘In de komende periode zal (in overleg met relevante partijen) verder worden bepaald welke winkels gesloten zullen worden en wat de precieze gevolgen voor alle vestigingen zijn. Daar kunnen we op dit moment geen verdere uitspraken over doen. Daarnaast kan ik bevestigen dat de Blokker-vestigingen die al zijn omgebouwd tot Nieuwste Blokker of op korte termijn omgebouwd gaan worden, niet tot de 100 Blokker-vestigingen behoren waarover wordt gesproken. Blokker Holding gaat samen met de formules Intertoys (hieronder vallen: Intertoys, Bart Smit en Toys XL), Maxi Toys, Big Bazar, Xenos en Leen Bakker op zoek naar eigenaren, die recht doen aan de potenties van deze formules. Deze sterke merken verdienen een omgeving waarbinnen ze de aandacht en focus krijgen die nodig is om relevant te blijven voor de klant, om te innoveren en om verder te groeien. Het is de intentie om de afzonderlijke winkelbedrijven intact te verkopen. De medewerkers van de te verkopen winkelbedrijven zullen dan onderdak vinden bij de nieuwe eigenaren. Op welke termijn deze overnames plaats zullen vinden, is van vele factoren afhankelijk en is vooralsnog niet bekend. Voor onze klanten verandert er op dit moment niets’.

Grote impact

Blokker sluit tot april 2018 circa honderd winkels. Daarnaast worden er ook zo’n honderd Marskramerwinkels gesloten. Dit zijn dan de winkels die structureel verlieslatend zijn en veelal op voor Blokker onrendabele locaties staan. Hierdoor zullen de komende tijd zo’n negentienhonderd banen verdwijnen. ,,We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers. Bij Blokker, Marskramer en op het hoofdkantoor van de holding gaan arbeidsplaatsen verloren. Dit is een ingrijpend besluit voor onze collega’s die met veel inzet dagelijks onze klanten helpen en achter de schermen bijdragen aan de modernisering binnen de verschillende winkelbedrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat onze andere winkelformules met een nieuwe eigenaar een goede toekomst hebben,’’ reageert bestuursvoorzitter Casper Meijer.