Securitas biedt collectieve surveillance in Ermelo-Noord

ERMELO - Steeds vaker kiezen ondernemers, maar ook particulieren voor de samenwerking met een beveiligingsbedrijf om bedrijfsterreinen en wijken te beveiligen. Er komt dan een vorm van collectieve beveiliging tot stand.

Het systeem van collectieve surveillance in een beperkt gebied is zeer succesvol. In Ermelo wordt dit gedaan door Securitas. Deze organisatie biedt binnenkort ook extra veiligheid voor particulieren met het project ‘collectieve surveillance’. Dit betekend dat er toezicht wordt gehouden door een beveiligingsbeambte van Securitas vanaf de openbare weg, vanuit een duidelijk herkenbare surveillanceauto.

Draagvlak

In Ermelo-Noord (koninginnebuurt) wordt er, mede op verzoek van de Stichting Collectieve Beveiliging Ermelo, door Securitas geïnventariseerd of er voldoende draagvlak is om ook in deze wijk te surveilleren. ,,Particuliere beveiliging heeft, tot ongeveer een jaar of tien geleden veelal de focus gehad op bedrijven. Enerzijds omdat de kosten vaak onaantrekkelijk waren voor particulieren, anderzijds omdat de overheid meer ‘zichtbaar’ aanwezig was.” vertelt hoofdsurveillant Eric van Diermen. ,,Maar we zien de laatste tijd steeds meer behoefte bij particulieren die zich aan willen sluiten. In Putten is dit bijvoorbeeld al bijzonder succesvol en doen er in één wijk al honderd woningeigenaren mee.” De pilot die daar gehouden is, heeft aangetoond dat er behoefte is onder particulieren om dit extra stapje te doen ten aanzien van hun eigen veiligheid.

Vakantie

Met de vakantie in het vooruitzicht biedt Securitas de mogelijkheid om bij afwezigheid extra fysieke controles uit te voeren. ,,Waar we graag transparant over zijn is dat het project kan niet garanderen dat er nooit meer wordt ingebroken,” zegt Van Diermen. ,,Wat er wel gebeurt, is dat het risico dat er daadwerkelijk wordt ingebroken, fors omlaag gaat.” In Putten surveilleert Securitas inmiddels bijna drie jaar bij particulieren in de wijk en sindsdien is er, zover bekend, slechts één inbraak geweest bij de deelnemers aan de collectieve surveillance. ,,Bij de bedrijven in Ermelo zien we overigens hetzelfde; daar is – letterlijk- al jaren niet meer ingebroken bij een deelnemer. Deze voorbeelden laten zien dat het surveillancetoezicht een inbraak niet volledig uitsluit, maar wel heel veel effect heeft.”

Fysieke aanwezigheid

Dat effect wordt overigens niet alleen gecreëerd door preventieve toezicht en fysieke aanwezigheid van de surveillance. Ook het zichtbaar maken van de genomen maatregelen heeft effect. ,,Inbrekers bekijken overdag de locaties waar men de slag wil slaan en als er veel woningen de bordjes van het beveiligingsbedrijf vertonen, gaat men liever ergens anders naar toe. ,,Als men dit niet zichtbaar maakt aan ongenode gasten, dan gaat er ook geen preventieve werking vanuit,” zo meldt de deskundige. Wanneer er veel deelnemers zijn in een wijk zorgt de surveillancedienst uiteindelijk niet alleen voor beveiliging van de individuele woonhuizen, maar wordt er gesurveilleerd in de hele wijk. ,,Feitelijk kunnen we stellen: Hoe meer deelnemers, hoe langer we in de wijk aanwezig zijn en des te hoger de veiligheid wordt. We hebben immers meer tijd nodig om bijvoorbeeld 100 woningen te bekijken dan 30 woningen.”

Tarief

De eerste wijk in Ermelo die zich hierbij kan aansluiten is Ermelo Noord. Particulieren kunnen daar participeren door een abonnement met de collectieve beveiliging van Securitas aan te gaan. ,,We hanteren hiervoor een speciaal tarief van € 12,50 (incl btw) per maand.” Aanmelden kan tot eind deze maand via het mailadres : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Volgende week wordt er geïnventariseerd of er voldoende aanmeldingen zijn om van start te gaan met het surveillancetoezicht en wordt iedereen die zich aangemeld heeft geïnformeerd.