Michiel Roskam neemt bedrijf over

ERMELO - Ze hebben er lang naar toe gewerkt, maar toch was het een emotioneel moment: de overdracht van het bedrijf dat Gert van Winkoop (overleden in 2015) vijftig jaar geleden startte. Vrijdagmiddag maakt zoon Cor van Winkoop aan het personeel bekend dat het autoschadebedrijf is overgenomen door Michiel Roskam.

,,Het bedrijf aan de Hoenderweg is klaar voor de toekomst,” zegt Cor van Winkoop in zijn speech. Een emotionele speech omdat hij voelt dat zijn vader meekijkt. De scheidend directeur blikt terug op hoe het vijftig jaar geleden begon. ,,Opgericht door Gert en Flip van Winkoop. En binnen een jaar werden ome Cor sr en Jan Bouwman bij de zaak betrokken, de pijlers van het bedrijf.” Mannen die ook vandaag de dag nog een belangrijke rol spelen bij Van Winkoop. ,,In 1991 zag mijn vader de autoschade teruglopen en begon hij zich te richten op de trucks. Dat bleek een schot in de roos.” Die liefde voor trucks is altijd gebleven en de aandacht ging steeds meer naar het grote werk.

Trucks

In 2000 werd van Winkoop Reclame opgericht en vijf jaar later maakte Bert Ouwendijk met truckschade de Van Winkoop One-Stop-Shop voor trucks compleet. De markt in trucks nam een vogelvlucht en explodeerde in omvang terwijl Autoschade steeds meer gestuurd werd door verzekeraars. En juist die sturing paste niet bij Cor van Winkoop. ,,Dat weet iedereen,” vertelt zijn vrouw Emmelieke. ,,Hij wees zelfs verzekeraar Univé de deur. Iets wat ons bedrijf jarenlang is nagedragen.” Toch bleef er de wens om de Autoschade te laten groeien. ,,Maar de tent had contracten nodig om te kunnen overleven in de toekomst,” aldus Cor van Winkoop. ,,Dat ging mij zelf niet lukken.” Maar Emmelieke, die in 2012 Nijenrode had voltooid kon dat wel. ,,Thuis een team en op de zaak een team,” aldus Emmelieke. ,,Dat is een levensstijl en ondernemen pur sang.”

Taak volbracht

Emmelieke ging aan de slag om alles gereed te maken voor verkoop. Na veel dealers en garagebedrijven, volgden ook alle verzekeraars: waaronder Univé, Aegon met Achmea in maart 2017 als laatste in een lange rij. ,,De tent staat en daarmee is van Winkoop Autoschade klaar voor de toekomst. Emmelieke haar taak is volbracht,” zegt een trotse Cor van Winkoop. ,,Daarom is het nu tijd voor Emmelieke en mij om afscheid te nemen en autoschade over te dragen aan een persoon van wie wij denken dat hij het kan, een jongen uit eigen stal: Michiel Roskam.” Met een luid applaus zijn vrijdagmiddag de sleutels van het bedrijf overgedragen.
De pijlers van het Van Winkoopbedrijf: Jan Bouwman en ‘Ome Cor’ gaan mee met Van Winkoop naar de trucks op het Middelerf. De autospuiterij gaat verder onder de naam Autoschade Roskam Winkoop.