‘Doe normaal, koop lokaal’

ERMELO - Er gaat een nieuwe wind waaien in winkelcentrum De Enk. Er is namelijk een nieuwe vastgoedeigenaar die er met een frisse blik naar kijkt. Sven en Bernadette Gravendeel hebben de winkelpanden van Foppen Vastgoed gekocht en kijken, in overleg met de winkeliers, out-of-the-box naar de mogelijkheden. ,,We gaan kijken hoe we er iets moois van kunnen maken,” vertelt de nieuwe eigenaar, die vorig jaar ook het oude pand van de Schoenenreus sloopte om er een statig, nieuw pand voor terug te bouwen.

Het Ermelose echtpaar maakt voor zichzelf een aantal moodboards met dingen die ze mooi vinden. ,,Vervolgens willen we twee architecten uitnodigen, waarvan in ieder geval één uit Ermelo. Zij krijgen van ons een pakket van eisen waaraan het moet voldoen. Ze moeten vooral niet kijken naar wat er nu staat. Nee, de aanpak moet rigoureus.” Sven en Bernadette Gravendeel zijn ontzettend enthousiast en willen het dorp iets moois teruggeven. Zoals de planning er nu uitziet, moeten de werklieden na de zomer al aan de slag. ,,Zodra de toeristen weg zijn, kunnen we van start.” Gravendeel wil dat de aanpassingen van De Enk volgend jaar voor Pasen klaar moeten zijn.

Boutique-hotel

De gesprekken tussen de gemeente en Gravendeel verlopen zeer positief. ,,Het voordeel is dat we met Semper Paratus (Ter Stal red.) hebben laten zien dat we het ook kúnnen.” Volgens de nieuwe vastgoedeigenaren is alles bespreekbaar. Er wordt gedacht over een boutique-hotelletje, maar ook over een poort richting parkeerplaats De Bree. Ondernemers in De Enk zijn ook enthousiast over de veranderingen. De komende weken zal worden geïnventariseerd waar de wensen van bestaande winkeliers liggen. Eveneens worden er plannen gemaakt om de kantoorruimte boven Geerts Eyefashion een functie te geven. Natuurlijk ziet Gravendeel ook een aantal lastige punten. Zo ziet hij de ‘luchtbrug’ en de omloop boven het winkelcentrum als een grote uitdaging. Maar hij gaat er blanco in. ,,Met andere woorden: schuif de gordijnen open en doe eens gek! Ik kan zo wel dingen noemen, maar of dat logisch is, of het bouwkundig kan en of ik de bewoners mee krijg, dat doet er nu even niet toe. Dan beperken we ons zelf.” Gravendeel zoekt naar creatieve ideeën. ,,Er zijn geen stomme oplossingen, maar ik wil er minimaal tien of twintig zien en dan kan ik zeggen: Ja, dat is wat, dat gaan we doen.” Wel hoopt hij dat mensen weer meer gaan winkelen in Ermelo. Zijn slogan wordt dan ook ‘Doe normaal en koop lokaal’. Dat is geen loze kreet, want als het goed gaat met winkeliers gaat het ook goed met het centrum, met activiteiten en evenementen, maar ook met (sport-)verenigingen die veelal door lokale ondernemers gesponsord worden.

Scheer&Foppen

Naast de winkels in De Enk is Gravendeel ook eigenaar geworden van onder anderen het voormalige winkelpand van Scheer&Foppen. Voor dit pand zijn al volumestudies gemaakt en daar wil Gravendeel ook de uitstraling veranderen. ,,Daar heb ik al een mooie term voor bedacht: dat pand moet meer 'VerRiemeriseerd' worden.” Hij vindt het een mooi blokje met het karakteristieke pand van makelaar Van Diest en van Diest. ,,Dat pand heeft ook nog klassieke elementen en daar moet het pand van Scheer&Foppen ook bij aansluiten.” Sommige mensen vragen waarom het Ermelose echtpaar niet investeert in de Randstad. ,,Dan hebben we er zelf toch geen plezier van?” meldt Gravendeel stellig. De twee genieten ervan als Ermelo er mooier van wordt. ,,Hier wonen we en we kijken erop uit.” Het is een grote klus en om dit goed te kunnen doen is per 1 januari René Dijkhuis in dienst getreden. ,,Hij wordt voor ons het eerste contact naar de buitenwereld. René is heel goed is op social media etcetera en hij zal ook de contacten naar ondernemers leggen.”

Beleving

Sinds Sven en Bernadette Gravendeel de knoop hebben doorgehakt en hun handtekening hebben gezet is het op een of andere manier al gaan bruisen. ,,We worden sindsdien geregeld gebeld door mensen met vragen en ideeën. Sommigen hadden het waarschijnlijk bij Foppen ook al geprobeerd, maar toen kon het niet. Nu proberen ze het opnieuw. Je ziet nu ook nieuwe concepten ontstaan.” Gravendeel is er dan ook van overtuigd dat er ideeën genoeg zijn. ,,Ik ga ze alleen niet zelf uitvoeren. Ja, ik zal faciliteren, maar ik ga geen ondernemertje spelen.” Gravendeel is dan ook op zoek naar ondernemers die wat durven, die lef hebben. ,,Die moeten we erbij hebben en dan kun je er ook wat moois van maken.”