Een halve eeuw midgetgolven in het bos

ERMELO - De Pelikaan is voor velen een begrip in Ermelo, als vakantieoord, midgetgolflocatie, maar ook vanwege de speelhal. Het kleinschalige park heeft dan ook een lange historie, een vleugje nostalgie. Maar zeker ook toekomstbestendig, een recreatieoord voor jong en oud.

Wie in de archieven duikt, vindt in de krant van 5 juni 1964 de opening van een midgetgolfbaan, goedgekeurd als internationale wedstrijdbaan. ‘Ermelo is een attractie rijker’ luidde de kop. Eigenaar J.R. Naber liet een baan aanleggen bestaande uit achttien aparte banen die allen ongelijke hindernissen had. Het was de enige wedstrijdbaan in de wijde omgeving en er bleek ook veel belangstelling voor deze tak van sport. Tot op de dag van vandaag kan er op deze locatie worden gemidgetgolfd, maar bij De Pelikaan is men ook gespecialiseerd in de organisatie van familiedagen, feesten en bedrijfsuitjes.

Drie generaties

Ella Both kocht met haar toemalig partner bijna twintig jaar geleden De Pelikaan. ,,We waren een jaar eerder begonnen met compleet ingerichte tenten op twee locaties in Ermelo, maar daarmee was je beperkt tot het hoogseizoen,” vertelt Both. ,,Toen kwam dit op ons pad.” Ze geniet nog iedere dag van de schitterende locatie vlakbij de Ermelose heide, aan de rand van het Ruigeveldsebos. Twee jaar geleden heeft ze het recreatiebedrijf overgedragen aan haar dochter Elise Foppen en ook de derde generatie Josha kan deze locatie zeer waarderen. Elise Foppen heeft de afgelopen tijd wel flink aangepakt, vernieuwingen doorgevoerd zonder het nostalgische karakter van het bedrijf te verliezen.

Biologisch

Op het kleinschalige park staan luxe chalets in de bosrijke omgeving. ,,Daardoor kunnen onze gasten genieten van de vele vogels, eekhoorntjes en konijnen die hier leven,” vertelt Foppen. Samen met haar moeder heeft ze een moestuin van waaruit ze graag groenten gebruikt voor de gerechten die er worden geserveerd. Natuurlijk is de driejarige Josha daar ook vaak te vinden en geniet de peuter van de aardbeien die er groeien. ,,We zijn in ons bedrijf bewust bezig met biologische, liefst streekproducten,” aldus Foppen. Wie een feestje boekt bij De Pelikaan kan gezellig samenzijn rondom de open haard. ,,Eigenlijk zijn we een gek bedrijf,” zegt Elise Foppen lachend van achter de bar. ,,Hier ben ik opgegroeid, het voelt als onze huiskamer.” Het kneuterige is waar mensen van genieten en wat past bij het bedrijf.

Hoogtepunt

Josha laat ook graag de mooie plekjes op het park zien. Natuurlijk zijn dat de kleurrijke speeltoestellen met als hoogtepunt de enorme trampoline. ,,Jong en oud vermaken zich hier,” aldus Foppen. Both: ,,Vroeger organiseerden we regelmatig activiteiten, paaseieren zoeken, zomermarkten. Daar kwamen altijd veel mensen op af.” Door allerlei omstandigheden is dat er niet meer van gekomen. Echter Elise Foppen heeft wel weer zin een aantal dingen op te pakken. ,,Wij hebben het heel goed hier en dat zou ik graag willen delen met mensen die het misschien minder goed hebben of eenzaam zijn. Ik ga erover nadenken!” www.pelikaanermelo.nl