Ermelo’s restaurant behoort tot de top van Nederland

ERMELO – Er zijn voor de restaurants in deze regio niet veel verschuivingen in de plaatsing van de Lekker500 2019. Zowel Hotel Landgoed Het Roode Koper als De Echoput in Hoog Soeren zijn een plaatsje gezakt. Niet echt schokkend, dus.

De Lekker 500 presenteerde gisteren de Top honderd 2019. In de top van de Lekker 500 zijn De Librije en Inter Scaldes van plaats gewisseld waarbij het Zeeuwse restaurant dit jaar op nummer 1 staat. Ook bij de plaatsen drie en vier werd gewisseld: De Leest in Vaassenstaat op drie terwijl Ciel Bleu in Amsterdam op vierde plaats te vinden is. Het hoogste genoteerde regionale restaurant, ’t Nonnetje in Harderwijk, behield de 33e plaats. Hotel landgoed Het Roode Koper doet het, sinds ze in 2015 een Michelinster ontvingen, steeds beter in de Lekker 500. Na de stijgingen in 2015, 2016 en 2017 zakt het sterrenrestaurant uit Leuvenum nu een plaatsje naar beneden, van 49 naar de 48e plek. Evengoed een prima prestatie als je ziet hoe weinig restaurants er in de regio überhaupt in de Top Honderd staan genoteerd.

Onafhankelijk

De Lekker verschijnt vanaf 1977 waarbij jaarlijks meer dan zevenhonderd restaurants worden bezocht. De restaurants worden beoordeeld door een team van onafhankelijke rapporteurs die bestaat uit zo’n 55 professioneleproever, die allen een link hebben met de horeca, maar daarin niet meer werkzaam zijn. Althans niet meer als chef-kok, sommelier, gastvrouw of -heer. De beoordeling door Lekker is volledig onafhankelijk. In Lekker 500 2019 hebben 97 nieuwe restaurants eenpositie verworven. Ook de Top-100 van de Nederlandse restaurantgids is op de schop gegaan met maar liefst tien nieuwkomers. Volgens hoofdredacteur Annelies Pijpers hebben deze veranderingen te maken met de toestroom van jong talent in de Nederlandse horeca.