'Verkopen is een vak!'

ERMELO - De Ermelose ondernemer Richard van Heukelum gooit het roer om. Vanaf zijn 18e was hij werkzaam in de buitendienst, twaalf jaar geleden werd hij directeur van een groot bedrijf dat hij uiteindelijk verkocht aan de internationale Tromp Group. Van Heukelum was tot deze zomer president van dit bedrijf. Nu is hij toe aan een nieuwe uitdaging en start Van Heukelum Training & Coaching.

Als zelfstandig ondernemer kan hij bij zijn werkzaamheden rekenen op ondersteuning vanuit Kenneth Smit. ,,Zij hebben de kennis en kunde, de expertise waardoor ik me volledig kan focussen op datgene waar ik goed in ben. Ik wil bedrijven verbeteren op het commerciële vlak.” Volgens Richard van Heukelum doen heel veel bedrijven het goed. Toch ziet hij kansen. ,,Hoe mooi is het dat ik ondernemers kan helpen met groeien van goed naar geweldig.” De Ermeloër spreekt de taal van de ondernemers. ,,Ik zat jarenlang aan de andere kant van de tafel. Die expertise kan ik nu gebruiken.” Kenneth Smit is specialist op het gebied van trainingen, assessments, coaching en business improvement. De trainers richten zich op het verhogen van efficiency en effectiviteit van organisaties, maar ook van individuen.

Een vak op zich

Natuurlijk willen werkgevers verkoopmedewerkers verbeteren. ,,Maar voor verkoop is eigenlijk geen school,” legt Van Heukelum uit. ,,Toch is het een vak op zich.” In de periode dat hij zelf nog acquisitie deed, maakte hij kennis met de trainingen van Kenneth Smit. ,,Ik ontmoette trainer René van Herk en we hadden gelijk een klik.” Voor van Heukelum is dat laatste ook enorm belangrijk. De trainingen bevatten ook rollenspellen, terugkijken van video’s en analyses. ,,Dat is superkwetsbaar, heel persoonlijk, maar daarmee ontstaat er ook een versnelling in het leerproces.” Van Heukelum ziet verkopers soms ‘schieten uit de heup’. ,,Maar het is een proces wat je echt goed kunt sturen. Vaak denken mensen dat je de klant binnenhaalt met kortingen, maar de prijs is vaak ondergeschikt. Wat is de wens van een klant? Maak een goede behoefteanalyse.”

Opleidingsprogramma

De kersverse coach wil bedrijven beter maken. Hij geeft trainingen, maar krijgt ze ook. ,,Vanuit Kenneth Smit krijgen we een opleidingsprogramma. Maar daarnaast ben ik ook blij dat we een team van meerdere trainers hebben, een aantal met andere expertise. Die heb je gewoon nodig.” Van Heukelum begint met deze carrièreswitch weer op nul. ,,Het is natuurlijk spannend om zo’n stap te zetten, maar door mijn jarenlange ervaring met dit concept heb ik er heel veel zin in. Ik hou ervan om met mensen om te gaan en wil ze graag technieken en vaardigheden aanleren waarmee resultaten geboekt kunnen worden,” aldus Richard van Heukelum. Kenneth Smit zorgt als marktleider al meer dan dertig jaar voor waardevolle medewerkers die bedrijfsdoelen helpen realiseren. Niet voor niets heeft men de slogan Change2succes. Van Heukelum Training & Coaching is gevestigd aan de Julianalaan 76 in Ermelo. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en www.kennethsmit.com