Meer mogelijkheden voor 200 vrijwilligers

Ermelo – De Christelijke Bilbiotheek voor Blinden en Slechtzienden heeft in januari officieel de negende opnamestudio in Ermelo in gebruik genomen. Hierdoor is er meer capaciteit om boeken, kranten en tijdschriften in te lezen voor mensen met een leesbeperking.

Voor mensen met een leesbeperking is lectuur in gesproken vorm erg belangrijk. Om in de behoefte te kunnen verzien vergroot de CBB de capaciteit voor het inlezen. Toegang tot informatie is belangrijk, zeker in deze maatschappij. Toch is die toegang niet altijd vanzelfsprekend. Voor mensen met een leesbeperking zijn passende leesvormen onmisbaar. Gesproken tekst bijvoorbeeld, zodat een tijdschrift beluisterd kan worden. De CBB is een belangrijke producent van passende leesvormen, zoals braille, grootletter en audio. Door het werk van de CBB kunnen mensen met een leesbeperking blijven lezen. Een veel toegepaste vorm van passend lezen is gesproken tekst. De opdrachten hiervoor nemen toe. Om mensen met een leesbeperking blijvend te kunnen voorzien van audio is uitbreiding van de capaciteit noodzakelijk.

Inlezers

Het inlezen van boeken, kranten en tijdschriften wordt gedaan door vrijwillige inlezers. De lectuur wordt ingelezen in professionele opnamestudio’s. De opnames voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Het aantal vrijwillige inlezers groeit. Om te zorgen dat er ook faciliteiten zijn voor het toenemend aantal vrijwilligers is studio negen ingericht. Al jarenlang hebben vele vrijwilligers zich ingezet. Hierdoor zijn er al talloze boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm beschikbaar voor blinden, slechtzienden en anderen met een leesbeperking. Op dit moment zijn er meer dan 200 vrijwilligers. Ook geïnteresseerd in dit mooie vrijwilligerswerk? Kijk voor meer informatie op www.testjestem.nl.