Gespecialiseerd op kwaliteit, kennis en kunde

ERMELO – In de Winkelier van het Jaar verkiezing eindigde Tempel Optiek derde als derde in de provincie Gelderland. Daardoor werd deze opticien ook nog de beste van Ermelo. Een goed resultaat al blijft ondernemer Arie Tempel er nuchter onder.

,,We deden wel mee, maar waren wat afhoudend. Totdat een medewerkster in de tussenstand zag dat we toch wel veel stemmen kregen. Toen hebben we er maar meer aandacht aan besteedt,’’ lacht Tempel. ,,De afstand met de nummers een en twee was dusdanig groot dat we ons er al bij hadden neergelegd dat we niet de provinciale titel zouden krijgen.’’ Opticien van het jaar, toch een leuke titel, maar ook een waardering van de klant.

Klein

Tempel Optiek, wat zich afgelopen jaren toch al heeft uitgebreid, wordt te klein. Arie Tempel: ,,Soms lopen we met zes, zeven man elkaar behoorlijk in de weg. En daarom hebben we besloten om vanuit dit pand te verhuizen naar Stationsstraat 141.’’ Maar, van midden in het centrum naar de rand? ,,Nou, dat valt wel mee. Ik zie alleen maar kansen. Het Stationsplein is mooi opgeknapt, er wordt gebouwd naast de Immanuëlkerk, dus op terrein van de Wegwijzer komt een mooi complec. En op termijn komen er bij De Hooge Riet en op Veldwijk ook allemaal woningen. Nee, dat gaat dus wel leven.’’ Tel daarbij op dat de winkel veel meer ruimte tot haar beschikking krijg en er meer parkeerruimte in de buurt is, dan is de stap logisch te verklaren. Tempel: ,,We zijn er al langer mee bezig, hoor. Maar de voorbereidingen namen nogal wat tijd in beslag. Voordat het dan zover is ben je zo een klein jaar verder. Maar nu het concreet wordt, hebben we er ook wel zin in. Half juli gaat de aannemer al beginnen en we hopen dat we eind van het jaar het pand kunnen betrekken.’’ Het pand op de hoek Kerklaan-Stationsstraat is 300 m2 winkeloppervlakte, maar er zit ook nog een grote kelder onder. ,,Daarbij gaan we nog eens 50 m2 uitbouwen aan de achterkant, dus we gaan er flink in ruimte op vooruit.’’

Oom Arie

Oom Arie Tempel liet in 1960 het huidige pand bouwen. De optiekafdeling, die de familie Tempel in het pand wat afgebrand is (Stationsstraat 72) werd verplaatst en kreeg een eigen pand. Oom Jaap Tempel bleef zijn werkzaamheden in het pand Stationsstraat 72 nog lange tijd voortzetten. ,,In het begin had m’n opa daar een werkplaats waar hij uurwerken, radio’s, maar ook wapens verkocht en repareerde. Mijn vader was 18 toen hij bij oom Arie in de zaak kwam, mijn moeder werkte daar ook en zo leerden ze elkaar kennen. Later namen ze het bedrijf over,’’ vertelt Arie Tempel jr. De jonge ondernemer, die niet wist wat hij wilde worden, ging op advies van z’n vader de optiekopleiding doen in Rotterdam. ,,Maar dat vond ik eigenlijk niet zo veel aan. Ik ben niet zo van het technische. Er kwam een nieuwe opleiding, optometrie en dat ben ik toen gaan doen. Dat was meer in m’n straatje. Het was meer medisch en dat vond ik leuker en interessanter.’’ In 2001 studeerde Tempel af als optometrist en kon bij z’n ouders in de zaak. Eigenlijk precies op het goede moment want er kon worden uitgebreid. Tempel Optiek is gespecialiseerd in oogonderzoek en daarmee onderscheid het zich van de andere opticiens in Ermelo waardoor het bedrijf nog steeds groeit. ,,We werken nauw samen met de huisartsen en doordat huisartsen patiënten met oogproblemen eerst naar ons doorsturen is de oogzorg ook goedkoper dan in een ziekenhuis.’’

Oorzorg

Naast oogzorg levert Tempel Optiek ook audiologische zorg. ,,Oom Peter de Bok, een broer van mijn moeder, werkte ook in de zaak. Overigens werkt hij nog steeds een dag in de week bij ons, nu al vijftig jaar,’’ vertelt Tempel. ,,In de jaren tachtig ging hij zich specialiseren op audiologie en dat hebben we daarna ook kunnen uitbouwen, waardoor we ook al dertig jaar specialist zijn op het gebied van audiologie.’’ De eerste Tempel vestigde zich in 1923 in Ermelo, dus al ruim 95 jaar geleden. De fa. Tempel was indertijd een bekend adres voor uurwerken, goud- en zilverwerk, radio’s wapens en optiek.