Vergroenen biedt allerlei voordelen 

ERMELO – Stikstof beheerst al weken het nieuws. Het is geworden tot een maatschappelijke discussie die onder andere de boeren aan het actievoeren heeft gekregen. Klimaat en milieu zijn verworden tot containerbegrippen, maar wat duidelijk is, is dat we steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Wat kunnen wij daar aan doen? ,,Een plat dak omtoveren tot een groen dak met bijvoorbeeld sedumplantjes," stellen deskundigen.

Het ziet er leuk uit, zo'n groen dak met kleurige planten en bloemen. En het is ook nog eens goed voor het klimaat. Afgelopen zomer kregen Europa, en wij in Nederland, te maken met extreme hitte, maar ook met hevige regenval en periodes van extreme droogte. Dit heeft consequenties voor onze groene leefomgeving. De extra pieken regenwater moeten worden opgevangen en we moeten een oplossing bedenken voor langere perioden van droogte. Groene daken kunnen hierbij een stukje van de oplossing zijn. Dat weet ook Adriaan Raveling van tuincentrum De Struukakkers. ,,Vergroenen van het dak biedt allerlei voordelen ten opzichte van een standaard (bitumen) plat dak. Een groen dak heeft een hogere isolatiewaarden, een langere levensduur, een waterbergende functie en daarnaast ook een verkoelende functie en het geeft biodiversiteit.” Een sedumdak is een voorbeeld van zo'n groen dak, bijvoorbeeld de Margrietschool aan de Hamburgerweg. Een groendak filtert tevens CO2 en stikstof uit de lucht.

Dubbele functie

Niet voor niets heeft De Struukakkers groen op het dak. ,,We hebben een groendaksysteem dat eenvoudig te plaatsen is,’’ legt Raveling uit. ,,Door zijn lage gewicht is het groendak op bijna ieder dak toe te passen zonder constructieve aanpassingen. En er kunnen zelfs eenvoudig zonnepanelen op bevestigd worden waardoor het zelfs een dubbele functie krijg. En zonnepanelen leveren ook meer rendement op.’’ Een gat in de markt waar ook verzekeraar Interpolis handig op inspeelt. Ze stuurde een mailing aan haar klanten waarbij een groen dak werd aangeraden. Veel gemeenten en waterschappen verstrekken subsidie voor de aanleg van een groen dak. De gemeente Ermelo kent deze regeling nog niet, maar het zou het overwegen waard zijn. De toepassing sluit naadloos aan bij het natuurinclusief bouwen. Er is immers niet alleen sprake van isolatievoordelen, maar de daken dragen ook bij aan biodiversiteit en een beter leefklimaat.