'Constructieve aanpak voor jeukvrije zomers'

ERMELO – Deskundigen melden dat binnen enkele weken eikenprocessierupsen uit hun ei komen. Zolang de knoppen van de eiken niet open gaan, blijven de rupsen nog in het eerste larvenstadium. Maar daar komt begin april dus verandering in.

De Ermelose Dokter Rups is er in elk geval klaar voor. Arijan Menken is enkele weken geleden dit bedrijf gestart en wil de overlast van rupsen indammen. Menken maakte zijn loopbaan in de zorg, maar besloot vorig jaar het roer enigszins om te gooien. ,,Ik zag de hoeveelheid eikenprocessierupsen en tegelijkertijd de problemen voor mensen en dieren.” Wat hij ook constateerde was dat er op sommige locaties nauwelijks wat gebeurde. ,,Niet meer dan een lint als waarschuwing.” Menken ging zich er vervolgens verder in verdiepen.

Vogelhuisjes

Er was afgelopen jaar een sterke toename van het aantal eikenprocessierupsen. Duizenden mensen kregen huidklachten, jeuk, bultjes en roodheid. Er zal volgens Menken heel wat moeten gebeuren om dit tij te keren. De vogelhuisjesacties in de gemeente Ermelo noemt hij sympathiek, maar weinig doeltreffend. ,,Koolmezen eten zo’n dertig tot veertig kleine rupsen per dag, dat helpt slechts een klein beetje.” Bovendien weten deskundigen dat de koolmezen geen volwassen rupsen met brandharen eten. Er zal dus meer moeten gebeuren.

In kaart brengen

Vorig jaar fietste Menken op een zomerse dag bij Strand Horst en zag de hele omgeving vol afzetlinten. ,,Er is nauwelijks actie ondernomen om de nesten weg te halen. En dat terwijl juist dit gebied bedoeld is voor recreatie.” Daar kan Dokter Rups dit jaar verandering in brengen. ,,Maar we willen verder gaan dan alleen bestrijden. Door alles goed in kaart te brengen kunnen we voor de toekomst meer inzetten op preventie.” Menkens doel is, om samen met gemeenten, grondeigenaren en particulieren, de lastdruk te verlagen en de locaties duidelijk in kaart te brengen om zo naar een constructieve oplossing in de toekomst te werken.

Dennenprocessierups

Wie overigens denkt dat Dokter Rups alleen in de zomermaanden aan de slag kan, heeft het mis. ,,Nee, het probleem is veel groter. Tijdens de storm Ciara zijn bijvoorbeeld veel oude eikenprocessierupsnesten uit de bomen gewaaid. Deze nesten zitten bomvol brandharen die bij contact gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Daar zijn mensen niet voldoende allert op. Ze herkennen de nesten niet als van de eikenprocessierups, maar deze moeten professioneel worden verwijderd.” Met Dokter Rups wil Menken zich inzetten voor een beheersbare toekomst. Ook de komst van de dennenprocessierups volgt Menken op de voet. ,,De dennenprocessierups heeft veel van dezelfde vervelende eigenschappen als de Eikenprocessierups, maar heeft de den als thuisbasis. Vanaf april dit jaar is  te zien hoever deze rups zijn intrede in Nederland heeft gemaakt.” www.dokterrups.nl