Ermelose ondernemer maakt snelle switch met grote mogelijkheden 

ERMELO - Het ene evenement na het andere wordt afgelast in verband met het coronavirus. Ook zakelijke congressen zijn geannuleerd. Daniël Hootsmans, eigenaar van HD-rent ziet hierdoor in enkele dagen zijn goed gevulde agenda geheel leeg worden. Toch kijkt hij vooral ook nieuwe kansen: hij wil congressen, seminars en workshops gaan streamen.

Hootsmans organiseerde het licht en geluid tijdens grote evenementen als EO Jongerendag, de Vrienden van Amstel Live en grote congressen en beurzen. Nu fysieke bijeenkomsten niet kunnen, richt hij het online in. ,,Bij een online congres is het bezoekerspotentieel onbeperkt groot,” vertelt hij. ,,Immers kan iedereen met de juist link aan het congres deelnemen. Daardoor is het bereik van een online congres vele maler groter.” Een fysieke bijeenkomst wordt beperkt door de grootte van een locatie, maar ook de reisafstand. ,,Dat is er niet met een online event.” Tegelijkertijd legt de jonge Ermelose ondernemer uit dat een online congres aanzienlijk goedkoper is. HD-rent is een full service productie bureau. Ook online wil Hootsmans ondernemers vooral ontzorgen. ,,Wij zorgen dat het werkt.”

Interactie

Een online congres moet aan verschillende criteria voldoen. De inhoud en de vorm moet continue boeiend zijn voor de kijkers die thuis of op hun werk achter een laptop zitten. Wanneer het niet boeiend is, dan haken ze veel sneller af dan bij een fysiek congres. Om die reden wordt een online congres meer uitgevoerd als een goed geregisseerde TV show met een strak draaiboek en een duidelijke verhaallijn. ,,Ook kunnen we werken met een dagvoorzitter die de interactie aangaat met de sprekers en de kijkers,” aldus Hootsmans. 

Geavanceerd

HD-rent was voor de coronacrisis al bezig met de ontwikkeling van livestream congressen. ,,Door de situatie hebben we dit versneld. En we wilden het ook direct geavanceerd maken.” Gelukkig kan Daniël Hootsmans snel schakelen. ,,En we presteren goed onder druk,” vult hij lachend aan. ,,Het is ook mogelijk om kijkers met een videoverbinding te laten inbellen om hun vraag te kunnen stellen. Kortom: een online congres is bijna exact hetzelfde als een gewoon congres, met of zonder publiek.”

Reclameboodschappen

HD-rent is er klaar voor om heel veel events te streamen. ,,Binnen dergelijke TV shows is er natuurlijk ook veel ruimte voor partners/ sponsors om hun reclameboodschap te uiten. Denk aan sluikreclame of zelfs een commercial.” Een congres kan wat hem betreft nu een fysieke bijeenkomst of online worden georganiseerd. ,,De overeenkomsten zijn groot, maar er zijn ook verschillen.” Met de huidige maatregelen vanwege het coronavirus zet HD-rent zijn pijlers nu op online. https://congresonline.nl