Aannemer Van Gelder brengt primeur naar Ermelo

ERMELO - Nederland heeft al geruime tijd een stikstofprobleem. Vooral bouwwerkzaamheden in de buurt van Natura 2000-gebieden (beschermde natuurgebieden) liggen hierdoor stil. Ermelo ligt op de Veluwe met vanzelfsprekend veel natuur en ook Natura 2000-gebieden. Vanaf april heeft Ermelo de primeur van de eerste stikstofvrije graafmachines. Hierdoor liggen bouwwerkzaamheden niet meer stil en kan er toch gebouwd worden zonder stikstofuitstoot.

Kerkdennen is het oudste bedrijventerrein van Ermelo. Al in 2017 heeft de gemeenteraad van Ermelo besloten dat Kerkdennen geherstructureerd moest worden. Hierbij wordt het bedrijventerrein veiliger en duurzamer gemaakt. Zo wordt er een regenwaterriool aangelegd, zodat regenwater apart opgevangen wordt en kan worden hergebruikt. De wegen van het bedrijvenpark worden opnieuw geasfalteerd en het terrein wordt een 30-kilometerzone. Met al deze ingrepen moet het oude bedrijventerrein weer aan de eisen van deze tijd voldoen. Tevens zal de verkeersveiligheid een stuk beter zijn en hebben ondernemers op het bedrijventerrein meer mogelijkheden voor duurzaam ondernemen. Helaas heeft de stikstofcrisis voor vertraging gezorgd voor de start van het project. Maar de oplossing is gevonden. De aannemer gaat gebruikmaken van twee stikstofvrije graafmachines. Zover bekend is dit de eerste keer in Nederland dat dit soort graafmachines ingezet worden.

Stikstofvrije graafmachines

Het is aannemer Van Gelder uit Elburg die de herinrichting van Kerkdennen gaat aanpakken en die gebruik gaat maken van twee stikstofvrije graafmachines. Een stikstofvrije graafmachine houdt in dat tijdens het gebruik geen vervuilende stoffen worden uitgestoten. De graafmachines zijn dan ook elektrisch. Van Gelder gebruikt hiervoor twee rupsband graafmachines van de Zwitserse fabrikant Suncar, een 8-tonner en een 15-tonner. Het bijzondere is dat de graafmachines zijn voorzien van een zeer krachtige accu die met één acculading zeker 6 tot 7 uur meegaat. Hierdoor komen de machines niet stil te staan om tussentijds opgeladen te worden. Voor de zekerheid zal Van Gelder nog wel een extra oplaadpunt op Kerkdennen installeren. Van Gelder zal voor de graafmachines wellicht moeten lenen, want de prijzen zijn niet mis. De aanschafprijs loopt in de honderdduizenden euro's. De graafmachines maken het mogelijk dat stilgelegde projecten weer opgestart kunnen worden.

De toekomst

Het is de verwachting dat het gebruik van uitstootvrije machines in de bouwsector snel gewoon zullen worden. De bouw- en wegenbouw is verantwoordelijk voor een deel van de grote stikstofuitstoot. Hoewel de aanschaf van zware elektrische machines behoorlijke investeringen kosten, zal dit niet opwegen tegen de schade die de sector lijdt wegens stilgelegde projecten. Vooral projecten in de buurt van Natura 2000-natuurgebieden kunnen pas weer opgestart worden als de aannemer aan zeer strenge eisen voldoet omtrent de stikstofuitstoot. Elektrische graafmachines en hijskranen kunnen al een groot gedeelte van de stikstofuitstoot voorkomen.