Raamverhalen van jonge Ermelose ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Kelly van der Dussen.

Ze is inmiddels negen jaar fotograaf onder de naam Kelly’s Fotografie. Eerst nog naast haar baan als bedrijfsleider bij Dixons, maar inmiddels al jaren voor de volle 100% voor zichzelf. Bedrijven als familie’s weten haar te vinden voor mooie foto’s. Daarnaast runt ze samen met haar partner een gezin met een meisje van twee en een jongetje van vier maanden. Kelly van der Dussen vindt haar ontspanning in tennissen, wandelen in het bos of over de hei en op de bank met een bakje thee en een stukje chocola erbij.

Zwangerschapsverlof

Van der Dussen: ,,Mijn zwangerschapsverlof was net ten einde en ik had één dag gewerkt toen de coronacrisis kwam. 'Nu heb je langer verlof' zeggen ze, maar zo voelt het niet voor mij. Ik mis mijn werk. Ik vind mijzelf echt een leukere moeder als ik ook zo af en toe mijn eigen ding kan doen en kan werken.” Omdat haar partner nu volledig thuis werkt, zorgt zij doordeweeks voornamelijk voor de kinderen. Hoe dankbaar ze ook is met twee gezonde kinderen, pittig vindt ze het soms wel. Ze heeft daarom een planning voor de dag gemaakt om zo een ritme te houden. ,,Wij vermaken ons met duplo, puzzelen en spelen voornamelijk veel buiten. Bellenblazen en stoep krijten is hier favoriet. Ik heb de hele dag poesje mauw in mijn hoofd en we dansen de Hoky Poky,” lacht ze.

Corona

Ook tijdens de coronacrisis blijft ze relativeren. ,,Het is niet anders, we gaan er het beste van maken. Ik kan gelukkig goed schakelen en dingen accepteren waar ik toch geen invloed op heb of die ik niet kan veranderen.” Omdat ze alle dagen de zorg voor de kinderen wel pittig vond, wilde ze toch ergens een vrij moment hebben om te werken. Gelukkig heeft haar partner wat kunnen schuiven in zijn werkdagen, waardoor ze nu ook wat ruimte heeft om te werken of er even alleen op uit te gaan. Dat geeft haar meer rust en weer energie om de andere dagen er volledig voor de kinderen te zijn.

Raamverhalen

Afspraken in haar agenda en geplande opdrachten zijn afgezegd of verplaatst. ,,Ik had een paar leuke Ermelose scholen staan voor schoolfotografie en keek daar enorm naar uit." Daarom bedacht de jonge ondernemer wat nog wel mogelijk was. Allereerst ging ze haar eigen gezin in de thuis situatie fotograferen, een prachtige herinnering voor later. Tegelijkertijd ontstond het idee om foto’s te maken van ondernemers. Wat doen zij, nu ze hun beroep niet meer kunnen uitvoeren? ,,Ik deelde dit idee met een groepje jonge, vrouwelijke ondernemers om te kijken of ze daar voor in waren. Daarna heb ik Natalie van Ermelo van Nu gevraagd of zij dit wilde publiceren. Iedereen reageerde enthousiast en wilde graag meewerken. Met de inzet van ons allemaal is deze ‘Raamverhalen’ serie ontstaan.”

Genieten

Inmiddels komen er meer ideeën bij Kelly naar boven, 'waar terug-naar-de-basis al niet goed voor is'. Ze vind het heerlijk om dat weer eens te mogen ervaren in plaats van geleefd worden. ,,Ik vind het mooi om te zien wat voor initiatieven er allemaal ontstaan en hoe we meer omkijken naar elkaar. We zitten ineens allemaal in hetzelfde schuitje en proberen er het beste van te maken. Ik kan wel zeggen dat ik echt meer ben gaan genieten, van zowel onze prachtige kinderen als de mensen om mij heen (op afstand). En wat dacht je van het mooie weer? Het is heerlijk dat we er gewoon op uit kunnen en mogen voor een wandeling. Onderweg begroet iedereen elkaar en we nemen veel meer de tijd om elkaar echt even te spreken, want bijna niemand heeft haast. Dat is toch prachtig?”

Realiteit

Natuurlijk heeft deze situatie ook een keerzijde. Inmiddels heeft ze namelijk twee uitvaarten gefotografeerd. Van der Dussen: ,,Ik vind het heel dankbaar werk en erg mooi om dat te mogen doen. Maar dan is de realiteit wel heel erg hard. Op de begraafplaats is een kleine groep mensen aanwezig, verspreid over het grasveld en een prachtige kist met bloemen in het midden. De warmte van de zon is voelbaar, de tranen zijn zichtbaar, maar de mogelijkheid om elkaar te troosten is er niet. Niet even die arm om elkaar heen of die warme knuffel…. Intens verdrietig maar ook enorm de realiteit op dit moment.”

Belangrijk

,,Het wordt ook maar weer eens duidelijk hoe belangrijk foto’s zijn én hoe belangrijk het is om samen mooie herinneringen maken.” Dat is wat ze heel graag doet. Familie’s en kinderen op de foto zetten, ze gaat de interactie met ze aan, die sfeer en de liefde voor elkaar fotografeert ze. Ongedwongen foto’s met prachtige herinneringen zijn dan het resultaat. ,,Ik hoop echt dit binnenkort weer te mogen doen,” aldus de Ermelose fotografe. ,,Ik kan emotioneel worden van lieve berichtjes, een bloemetje dat wordt bezorgd, een cadeautje voor de kinderen van het kinderdagverblijf of een mooi handgeschreven kaartje.... echt hartverwarmend. Ik ben trots op ons, we doen het goed, we nemen de tijd om te genieten van wat wel kan. We kibbelen soms, lachen veel en maken mooie herinneringen met onze kinderen. We kijken uit naar de toekomst, waarbij we stap voor stap weer een beetje gaan naar het oude, met hopelijk nieuwe lessen om wat meer naar elkaar om te kijken. Het soms iets rustiger aan te doen en weer even echt genieten van elkaar.” 

Dit raam-interview is de vijfde uit een reeks. De eerste, tweede, derde en vierde kun je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.