Lentekado: Graskaas met weideroomboter

ERMELO – Eindelijk ligt de bekende, en ontzettend populaire graskaas weer in de winkels. Ook Alexanderhoeve heeft de kaas paraat. En omdat het vrijdag precies vijf jaar is geleden dat Alle Marten Petersen zich met deze populaire winkel in De Verbinding vestigde, geeft hij er een cadeau bij.

Op 15 mei 2015, toevallig ook een vrijdag, opende Alle Marten Petersen zijn speciaalwinkel in kaas en noten: Alexanderhoeve. Een landelijk kaaswinkelconcept waarbij Ermelo de eerste winkel in deze regio werd. De speciaalwinkel in noten en kaas bleek een prima aanvulling bij de andere winkels in De Verbinding. Petersen bleek een ondernemer die zich vaak presenteerde als, positief gezegd, een echte marktkoopman. Met veel humor, maar vooral veel interesse in z’n klanten is het niet vreemd dat er veel vaste klanten zijn. Steeds meer kwamen er buitenlandse kazen in het assortiment, vraag ernaar en Petersen kan je er van alles over vertellen. In de loop der jaren werd er naast kaas en noten ook andere producten verkocht. Petersen bleek een neus te hebben voor goede wijnen, wat dan ook een vast onderdeel van zijn assortiment bleef. Elke keer wist de vrolijke Puttenaar weer topwijnen, voor een zeer acceptabele prijs te bemachtigen. Een blijvende topper bleek de Australische port. Sinds kort verkoopt Alexanderhoeve Ermelo ook bonbons en canolli's en werd het notenassortiment uitgebreid.

Weideroomboter

Hollandse Graskaas is een kaas die verfijnd is van smaak en de zuivel zeer mild en romig is. De uitgelaten koeien eten het eerste, verse gras, voordat het in ‘de aar’ schiet, de eerste lentegras. Dat levert een wezenlijk smaakverschil op met de winterse kazen van koeien die hooi en kuilgras eten. De kleur van de lentemelk is dan ook wat geliger. Het jonge gras wat de koe eet, is van topkwaliteit en is rijk aan Omega 3 en Omega 9 vetzuren, dus supergezond. Graskaas wordt wel eens de Beaujolais Primeur van de kazen genoemd. Bij de kaas geeft Petersen een pakje Weide roomboter cadeau. Net zoals de graskaas is de Weideboter afkomstig van koeien die, minimaal 200 dagen, met groot plezier in de wei lopen. Deze ongezouten roomboter bevat 82% melkvet: ‘roomboter zoals de natuur het bedoeld heeft’.

Ludiek

Alexanderhoeve Ermelo is bekend met haar ludieke acties - we herinneren ons bijvoorbeeld Tour de Fromage, tijdens de Tour de France 2016 – maar ook om haar kampioenskazen. Regelmatig behaalden de kazen van Alexanderhoeve eerste prijzen. Dat de klanten Alexanderhoeve trouw zijn en waarderen, bleek ook uit de nominatie bij de verkiezing tot winkelier van het jaar. Hij won niet, maar de (publieks)waardering had hij wel in z’n zak. Hoewel het niet altijd even vanzelfsprekend was, zijn die vijf jaren omgevlogen, aldus de bevlogen kaasverkoper. Voor dit jubileum heeft Petersen een lekkere rosé op de kop getikt: Gris de Gris Dune, Sable de Camarque. Een prettig drinkbare tafelwijn van ecologisch geproduceerde Grenache en Carignan druiven. De wijn bevat tonen van witte perzik, siroop, mandarijn met een zachte, elegante en verfrissende smaak. De wijn is vooral te drinken bij tapas, BBQ, grill, vis en exotische gerechten. Maar, vooral als een heerlijk zonnig glas op het terras en in de tuin. Vraag ernaar, Alle Marten Petersen kan je er alles over vertellen.