'Buitenspelen helpt bijziendheid te voorkomen'

ERMELO - Vandaag opent Arie Tempel de deuren van de nieuwe winkel Tempel Optometrie &Audiologie aan de Stationsstraat 141-26. Het pand tegenover de Immanuëlkerk heeft een complete make-over gekregen, klaar voor de volgende fase van het Ermelose familiebedrijf.

Hoewel er binnen nog wat dingen afgerond moeten worden, zijn medewerkers er al gewoon aan het werk. Trots laat Arie Tempel zien hoe ‘clean’ de nieuwe zaak is. ,,We hebben nu twee keer zoveel ruimte,” legt hij uit. En dat was ook de belangrijkste reden om het pand, dat oom Arie Tempel in 1960 liet bouwen, te verruilen voor de locatie vlakbij het station. ,,Maar daarnaast bevinden we ons nu op een van de mooiste authentieke plekjes van het dorp,” vertelt de Ermelose ondernemer terwijl hij naar buiten kijkt. De familie Tempel heeft al jaren een optiek. Daar is de afgelopen decennia nogal wat in veranderd. Arie Tempel ging op advies van z’n vader de optiekopleiding doen in Rotterdam. ,,Maar dat vond ik eigenlijk niet zo veel aan. Ik ben niet zo van het technische,” vertelde hij in een eerder interview. Maar de nieuwe opleiding, optometrie trok hem wel. ,,Dat was meer in m’n straatje. Het was meer medisch en dat vond ik leuker en interessanter.’’ In 2001 studeerde Tempel af als optometrist en kon bij z’n ouders in de zaak. Eigenlijk precies op het goede moment want er kon worden uitgebreid.

Paramedisch

Vanaf dat moment werd het een paramedisch bedrijf. Tempel Optiek is gespecialiseerd in oogonderzoek en daarmee onderscheidt het zich van andere opticiens in Ermelo waardoor het bedrijf nog steeds groeit. ,,We werken nauw samen met de huisartsen en doordat huisartsen patiënten met oogproblemen eerst naar ons doorsturen is de oogzorg ook goedkoper dan in een ziekenhuis.’’ De optometrist is dan ook de schakel tussen de oogarts en de huisarts en dat helpt ook om de wachtlijsten in het ziekenhuis te verkorten. In de nieuwe zaak heeft Tempel ook ruimte voor een extra lange kamer voor de orthoptisten. Deze medewerkers behandelen stoornissen in de samenwerking en ontwikkeling van de ogen. ,,Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld scheelzien, dubbelzien, maar ook een lui oog. Het zijn veelal kinderen en dan werken we met kaarten met plaatjes en heb je meer afstand nodig,” aldus Tempel. Vooral bijziendheid (myopie) neemt bij kinderen enorm toe. Dat heeft alles te maken met de leefstijl van kinderen. ,,Onderzoeken hebben uitgewezen dat buitenspelen helpt bijziendheid voorkomen. En daarnaast zitten kinderen veel op schermpjes te kijken.” Het gaat hier om een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. ,,Er zijn inmiddels al therapeutische lenzen die werken als een soort ‘beugel’ voor het oog.”

Gezichtsbepalend

Natuurlijk is er in de winkel veel ruimte voor de brede collectie brillen, van trendy tot klassiek, van budget- tot A-merken. ,,En beneden komt een speciale ruimte voor de jeugdcollectie,” aldus Arie Tempel. ,,Een bril is zo gezichtsbepalend dat ook voor kinderen er een ruime keuze moet zijn.” Terwijl de stamtafel wordt geplaatst in de ontvangstruimte en de ramen worden gezeemd, loopt de jonge ondernemer de trappen af van zijn nieuwe winkel. ,,Een openingsfeestje zit er nu even niet in vanwege corona, maar we kunnen onze klanten ontvangen. Proosten doen we hopelijk in het najaar!”