WerkCentraal

'Kijken naar datgene waar we goed in zijn'

ERMELO - Op het grasveld voor De Hooge Riet is een grote groep mensen bezig met een pittige work-out. Ze hebben zich aangemeld voor een Lifestyle Change van Get Healthy en gaan acht weken samen aan de slag. De meesten hebben tijdens de lock-down wel gewandeld, toch kampt een aantal ook met coronakilo's. ,,Olav heeft mij echt een schop onder mijn kont gegeven," zegt een man stellig. Olav Pranger is eigenaar van Get Healthy.

De meesten hebben een ideaalgewicht in gedachten. ,,Ik hoop nog zeven kilo af te vallen tijdens deze periode," vertelt een van de deelnemers. Voor haar is de aanpak niet nieuw. ,,In 2016 deed ik al mee en met succes. Maar in de loop der jaren zijn er weer oude gewoontes ingeslopen. Ik ben nu weer bezig met wat ik tot me neem en wil weer fanatieker sporten." Ze merkt dat er door haar leeftijd en de overgang ook wat is veranderd. ,,Daar kan ik nu mee aan de slag." Pranger is blij dat hij na ruim twee maanden weer kon doen waar hij goed in is. ,,Deze mensen zijn in de eerste week gezamenlijk 123 kilo afgevallen." Hij heeft het dan over de nieuwe deelnemers van zijn afvalprogramma Lifestyle Change.

Helpen

De crisis, de lock-down heeft ook bij Get healthy wel wat te weeg gebracht. ,,We hebben sinds vorig jaar ook een vestiging in Harderwijk en van het ene op het andere moment moesten beide centra dicht." Na de eerste schrik koos de Ermelose ondernemer ervoor om zijn energie alleen te steken in de mogelijkheden. ,,We besloten te kijken naar datgene waar we goed in zijn. Ik wilde me niet afvragen hoe mensen ons konden helpen, maar kijken hoe wíj mensen kunnen helpen. Het was op sommige vlakken nodig om in de 'overleefstand' te gaan, maar wij zijn blijven inzetten op marketing en hebben vooral gekeken hoe we mensen konden blijven ondersteunen bij een gezonde leefstijl." Vanuit zijn passie wilde hij zoveel mogelijk mensen helpen. ,,We besloten vrij snel dat we onze expertise weg wilden geven. Tegelijkertijd dacht ik natuurlijk ook na over hoe ik m'n hoofd boven water kon houden. Maar je moet daarbij niet egoïstisch denken en alleen omzet willen redden." Pranger ging daarom na enkele dagen over op een strategie die bij hem past. Hij gooide zijn work-outs online, open voor iedereen. Daarmee bereikte hij ook ruim vierhonderd mensen die niet lid waren.

Uitkomst

Trainen in de openlucht is met de huidige temperaturen voor de meesten geen straf. Voor sportschooleigenaren is het nu dé uitkomst tot de
sportscholen weer open kunnen. Het is maandag, vroeg in de morgen. Tientallen mensen doen de spieroefeningen. Het is een gemêleerd
gezelschap. ,,Het is meestal door een sportblessure dat ik even niet kan sporten. Vervolgens laat ik dan ook het gezonde eten links liggen," legt een van de deelnemers uit. ,,Daarna probeer ik het weer opnieuw." Voor deze vrouw is het een repeterend probleem. ,,Ooit hoop ik mijn streefgewicht te bereiken," lacht ze. ,,Ik hoop nu vooral weer wat fitter te worden. Daarna wil ik proberen nog meer te letten op mijn voeding en laagdrempelig te gaan fietsen of wandelen. Ik moet meer uitgaan van de dingen die ik nog wél kan!" Sommigen denken langer begeleiding nodig te hebben. ,,Ik wil nog zeker 40 kilo kwijt," vertelt een deelnemer. ,,Ik doe het voor een gezond en langer leven. Daar trek ik nu een jaar voor uit. Maar ik weet uit ervaring dat ik daarna ook nog begeleiding nodig heb."

Duizend kilo

Het is de meest succesvolle Lifestyle Change tot nu toe, althans waar het om aantallen gaat. Pranger had bij Hoeve Kindergoed in Ermelo een ruime locatie geregeld zodat iedereen vier meter afstand kon houden. DJ Arjon zorgde voor muziek en zo lanceerde Get Healthy deze Lifestyle Change met een workout voor twee maal vijftig mensen. Pranger: ,,We hebben een mooie aftrap gegeven aan deze Lifestyle Change!" Het streven van de groep is in acht weken gezamenlijk duizend kilo achter zich te laten. ,,Verder hebben we nu een groeispurt doordat er heel veel mensen echt weer zin hebben om bezig te gaan met hun gezondheid." Het heeft de Ermelose ondernemer veel energie gegeven. ,,Het grappige is dat ik natuurlijk ooit zo begonnen ben, met work-outs in de buitenlucht." Natuurlijk zijn de afgelopen maanden ook voor Pranger best zwaar geweest. Als jonge ondernemer met twee sportscholen en een aantal mensen op de loonlijst voelde hij grote
verantwoordelijkheid. Nu haalt hij weer rustig adem. ,,Ik kan nu niet verder kijken dan een paar maanden, maar als dit onze mindset blijft moet het goedkomen"

Het mooie dat deze periode heeft gebracht is het vertrouwen. ,,De meeste  leden zijn ons blijven supporteren. En als ze dat niet deden was het vaak omdat ze het gewoonweg niet konden. Mensen strikt aan een contract houden, dat past niet bij ons. We zijn gewoon dankbaar dat zoveel leden het ons gunde.