Een land van 17 miljoen ’voedingsdeskundigen’

ERMELO – Diëtiste Henka Spriensma zet na 45 jaar haar weegschaal in de kast en alle behandelprotocollen in de la: ze gaat van haar pensioen genieten. Ze werkte dertig jaar in Ermelo en deed haar praktijk over aan diëtistenpraktijk Santé van Corine van Beek. Ze kijkt voor Ermelo van NU nog een keer terug.

Henka Spriensma-van Silfhout kan terugkijken op een prachtige, veelzijdige loopbaan, waarin ze veel heeft zien veranderen. ,,Vroeger waren diëtistes strenge juffies met het vingertje, maar dat paste trouwens niet bij mij, nu is menig voedingsgoeroe of vlogger strenger dan wij en heeft ons land 17 miljoen ‘voedingsdeskundigen’.’’ Volgens Spriensma hebben diëtisten altijd moeten knokken voor hun plekje en eigenlijk doen ze dat nog steeds. ,,Er is wél meer samenwerking gekomen, maar daarmee is de concurrentie ook toegenomen: Iedereen heeft toch verstand van eten?’’ Het werk van diëtist is wel complexer geworden, maar zeker ook leuker, meent Spriensma. ,,En met alle digitale mogelijkheden is het bijblijven in het vak makkelijker geworden. Ik hoef nu bijvoorbeeld niet meer naar de supermarkt om etiketten van producten te gaan bekijken.’’

Anekdotes

Waar ze ook van heeft genoten zijn al die Webinars van de afgelopen tijd. ,,Ik vind nog steeds dat ik een prachtig vak beoefen en heb het altijd met veel plezier en passie gedaan.’’ En dan is van de ene op de andere dag je baan gestopt en ga je veel zaken missen. ,,Dat klopt,’’ vertelt Spriensma, ,,ik ga ongetwijfeld alle patiënten missen, maar ook de directe collega’s, alle andere werkers in het veld, de verhalen, de anekdotes, de lieve reacties, de tragische gebeurtenissen….. In die vijfenveertig jaar heb ik veel contacten gehad in ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, Hartstichting (met radio-. en t.v. optredens en vele, vele voorlichtingsactiviteiten in het land), longrevalidatiecentrum, eigen praktijk en gezondheidscentra: wat een mogelijkheden om ervaring op te doen.’’ In al die jaren zijn haar heel veel anekdotes bij gebleven. ,,Een oud echtpaar vertelde me over hun ontbijtgewoontes: Naast het brood met jam en kaas en het beroemde kopje thee, namen ze iedere ochtend een borrelglaasje levertraan… dát hadden ze geleerd in hun jeugd en tot op hoge leeftijd volgehouden.’’ Maar ze herinnert zich ook nog die mevrouw die vertelde dat ze dagelijks twintig minuten op de HOMO-trainer zat.

Moestuin

Nog eentje dan. ,,Ik werd gevraagd om bij een 100-jarige, zelfstandig wonende meneer op huisbezoek te gaan. Meneer viel af in gewicht en kon moeilijker slikken. Bij aankomst vertelde meneer, dat hij zo moe was. Niet zo gek, dacht ik, als je honderd bent. Maar…. dat was niet de reden: hij had de dag ervoor aardappelen gerooid in zijn moestuin! Prachtig toch? Het motto in mijn praktijk was: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Steeds zocht ik naar een positieve draai aan een verhaal om mensen weer op te peppen om verder te gaan met hun doel: gezonder eten. Dat optimisme heeft mensen geholpen om het vol te houden, vertelden ze me. Ik kijk terug om een prachtige tijd, waarvan voor mijn gevoel m.n. de laatste tien jaar alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Ik ben blij, dat ik de 45 -jaar heb kunnen volhouden en nooit met tegenzin gewerkt! Wie kan dat zeggen?’’ Wie denkt dat de diëtiste in ruste achter de geraniums gaat zitten, heeft het fout.,,Ik ga eerst maar eens wennen aan de nieuwe situatie. Ik ben vier jaar geleden gegrepen door het porselein schilderen. Ik volg lessen en workshops en zit sinds kort in het landelijk bestuur van het Porseleinschildergenootschap. Dus daarmee wil ik me de komende tijd sowieso meer gaan bezighouden.'' Henka Spriensma heeft haar praktijk over gedaan aan Corine van Beek die haar praktijk Santé houdt in Gezondheidscentrum De Linde.