'Maximale aandacht nodig voor gebruik lachgas en designerdrugs' 

ERMELO/ REGIO - Het bezit van alle benodigdheden om de nieuwe designerdrugs te maken, moet zo snel mogelijk verboden worden. Met deze boodschap gingen de burgemeesters Haseloop (Oldebroek) en Rozendaal (Elburg) namens 27 collega's uit Oost-Nederland naar Den Haag. Ook burgemeester Dorine Burmanje (Ermelo) ondertekende dit belangrijke pleidooi.

Folkje Spoelstra, fractievoorzitter van de ChristenUnie Ermelo: ,,Als fracties van de ChristenUnie Ermelo en CDA Ermelo onderstrepen wij dat uitstel van een verbod op lachgas en designerdrugs een slechte zaak is." In de tweede kamer heeft Mirjam Bikker CU samen met Anne Kuik van het CDA een motie ingediend om waarin ze minister Grappenhaus oproepen het verbod voor het zomerreces in stemming te brengen.

Opiumwet

Het demissionair kabinet is voor een verbod op lachgas en nieuwe chemische genotsmiddelen, maar men wil dat de invoering van de nieuwe drugswet wordt gedaan door een nieuw kabinet. Haseloop en Rozendaal maanden echter tot spoed. CU-Kamerlid Bikker wil voor de zomer nog een vervolgdebat om met CDA, SGP en VVD te bezien of de aangekondigde stappen toch sneller kunnen worden gezet.

Aandacht 

De fractievoorzitters van CU en CDA Ermelo maken zich zorgen om het gebruik van lachgas en designerdrugs in deze gemeente. ,,Het is het van belang dat er aandacht is voor dit onderwerp. Daarom heb ik samen met Sarath Hamstra (CDA Ermelo) vragen aan het college gesteld over de noodzaak van dit verbod voor Ermelo." De vraag is of een verbod te handhaven is. Ook zouden Hamstra en Spoelstra graag inzet willen op meer preventie. ,,Het heeft onze aandacht al in Ermelo nu nog de noodzaak laten doordringen in Den Haag dat een verbod nu moet komen!" aldus Spoelstra.