'Voorstel was destijds niet compleet'

ERMELO - Het was geen sympathieke motie, maar BurgerBelangen Ermelo (BBE) wilde tijdens de laatste raadsvergadering de formatie uitbreiding voor de Ermelose gemeente uit het voorstel schrappen. Het gaat daarmee om een structureel bedrag van zo'n 500.000 euro voor dienstverlening en bodes. ,,De timing vinden we ongelukkig,” aldus Van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo).

De motie werd met 13 stemmen voor en 8 tegen aangenomen. De vergaderruimtes van de Dialoog zijn verplaatst binnen het gemeentehuis. Dit besluit, genomen door het vorige college, zou een efficiency voordeel opleveren. Van der Knaap: ,,Nu blijkt dat de bodes te weinig capaciteit hebben voor de avonden. Als argument wordt genoemd dat we meer vergaderen.” Dat noemt de BBE-fractievoorzitter klink klare onzin. ,,We zijn van vijf avonden in de maand teruggegaan naar vier avonden. (Slechts twee politieke avonden per maand en nog twee diverse avonden.) Ook bij dienstverlening wordt ons om een ambitie gevraagd. Prima! Maar het feit dat we daar nu extra capaciteit voor moeten inboeken, klopt niet. Dan was het voorstel destijds niet compleet.”

Volledige dekking

Vorige week bleek tijdens de laatste politieke avond voor het zomerreces dat raadsleden meer behoefte hebben aan voorstellen voorzien van een volledige dekking. Ook Evelien Kars (Progressief Ermelo) zou graag meer zicht willen hebben in de personele kosten. Toch wil haar partij een uitbreiding van de formatie niet dwarsbomen. ,,Ik ben bijvoorbeeld wel nieuwsgierig naar de kosten die gemoeid zijn om alle gestelde technische vragen te beantwoorden. En hoeveel van deze vragen dragen daadwerkelijk bij aan een politieke koerswijziging?” Wat haar betreft moet er snel wat gedaan worden aan de werkdruk die structureel te hoog zou zijn.

'Vrij makkelijk'

Dick Tillema (ChristenUnie Ermelo) wil eerst een wat grondiger beeld krijgen van hoe het er precies voorstaat. ,,Voordat we 'vrij makkelijk' een uitspraak doen over een structurele tekort van personeel. Wij als CU zijn daar niet echt van onder de indruk. Kom met een goed onderbouwd verhaal zodat we daar ook voor de toekomst iets moois voor kunnen bedenken.” Overigens weet de gemeente op dit moment een aantal vacatures niet in te vullen. Van der Knaap: ,,Dat heeft naar mijn mening een aantal redenen. De eerste is dat ambtenaren weg gaan omdat ze elders beter en meer kunnen verdienen. Laatst is een RO medewerker naar Amersfoort vertrokken. Daar gaat hij met hetzelfde werk één of twee schalen omhoog. Simpelweg omdat Amersfoort een 100.000+ gemeente is.”