'Een cultuuromslag is nodig!'

ERMELO – Als je vindt dat dingen anders moeten, dan moet je er ook zelf wat aan gaan doen. Met dat idee hebben een aantal Ermeloërs besloten een nieuwe politieke partij op te richten; Eén-Ermelo. ,,We willen de grootste worden en dat is ook nodig om iets te kunnen betekenen,” zegt bestuurslid Henri Luitjes. Hij heeft samen met zijn nieuwe partijgenoten zorgen over de gang van zaken van het huidige gemeentebestuur. De nieuwe politieke partij, die vanavond gelanceerd is, doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

De leden van Eén-Ermelo realiseren zich dat er veel moet gebeuren. ,,We vergelijken de partij met een doorsnee straat,” legt Luitjes uit. ,,Het moet een afspiegeling zijn van de samenleving en dat hebben we. Niet omdat we er naar gezocht hebben, maar omdat het organisch is ontstaan.” Natuurlijk is het ‘team’ de afgelopen maanden ook tegen interne verschillen aangelopen. ,,Door naar elkaar te luisteren, leer je iedereen kennen en begrijpen.” Penningmeester Jean Paul Wiedenhoff: ,,We hebben elkaars nieren goed geproefd.” Hij is vol vertrouwen en juist het ontbreken van vertrouwen was datgene waarom Wiedenhoff uit de VVD stapte. ,,Iedereen in de raad heeft individueel de beste intenties, maar het komt er niet uit.”

Cultuuromslag

Ook Luitjes heeft politieke ervaring. Hij zat twaalf jaar in de Puttense raad. ,,Maar daar ging het er echt anders aan toe. Hier is het debat afgeschaft en daarmee maak je de raad dood.” Hij realiseert zich dat Ermelo complexe onderwerpen op de agenda heeft. ,,Een cultuuromslag is nodig.” Één-Ermelo wil zich sterk maken voor een gemeentebestuur die de inwoners van Ermelo weer centraal stelt. ,,We gaan het samen doen: de Ermeloër telt weer mee,” aldus de voorzitter Moniek Zonneveld. Er gaan bekende en minder bekende namen schuil achter Eén-Ermelo. Sommigen stonden bij de vorige verkiezingen op de lijst van een andere partij. ,,De afgelopen acht jaar hebben alle Ermelose partijen zitting gehad in het college. Zij hebben de kans gehad,” aldus Wiedenhoff die vindt dat er snel een integer bestuur moet komen. ,,Een gemeentebestuur dat wars is van eigenbelangen.” Ook wil Eén Ermelo starters op de woningmarkt een eerlijke kans geven. ,,We willen snel meer dan duizend woningen bouwen. En voor hen die niet kunnen of willen wachten worden tijdelijke mogelijkheden gecreëerd,” vertelt Henri Luitjes. ,,We denken graag in oplossingen!”

Bouwen op Vertrouwen

Het bestuur van Eén-Ermelo bestaat verder uit Anne Dragt. Hij zorgt dat al het papierwerk om aan de verkiezingen te kunnen meedoen op tijd klaar is. Luitjes coördineert de werkzaamheden aan het verkiezingsprogramma met de titel ‘Bouwen op Vertrouwen!’ Wie Eén-Ermelo wil helpen, steunen of gewoon zijn verhaal wil doen, kan via de website www.eenermelo.nl contact opnemen.