'Ik beloof terug te komen'

ERMELO - De afgelopen jaren liep raadslid Erik van der Weide in de schaduw van Wopke Hoekstra vanwege zijn werkzaamheden op het Ministerie van Financiën. Tegenwoordig werkt de Ermeloër op het Ministerie van Defensie. Dat combineert hij met zijn raadswerk in de gemeente Ermelo. Tot de verkiezingen in 2022, want Van der Weide staat niet meer verkiesbaar op de kieslijst van het CDA Ermelo. ,, Ik wil meer tijd en energie besteden aan werk en gezin,” aldus Van der Weide.

Afgelopen jaar werd dochter Hannah geboren. ,,Gezin, mijn drukke baan in Den Haag en het raadswerk is helaas steeds moeilijker te combineren.” Van der Weide realiseert zich dat er in het dagelijks leven veel druk bij zijn vrouw Anne is komen te liggen. ,,Zij heeft best concessies gedaan waardoor ik dit allemaal kon doen. Maar dat heeft mij wel doen besluiten om te stoppen als gemeenteraadslid.” Van der Weide heeft deze keuze lang voor zich uitgeschoven omdat hij het raadswerk prachtig vindt. Op de vraag of de bestuurscrisis van vorig jaar hierin mee heeft gewogen, antwoordt hij resoluut ‘nee’.

Voorrecht

De jonge vader geniet van het politieke leven. Hij gaat graag op de korfbalvereniging, in het dorp, of in de kroeg het gesprek aan met mensen over maatschappelijke problemen, politieke keuzes en dilemma’s. ,,Ik noem het dan ook een voorrecht dat ik inwoners mag vertegenwoordigen in besluitvorming die er voor hen toe doet. En dat is lang niet altijd makkelijk. Je kunt het niet naar ieders tevredenheid doen omdat het gaat om het algemeen belang.” Stoppen als raadslid valt Van der Weide zwaar, temeer omdat het CDA het landelijk niet makkelijk heeft en ook in de gemeente Ermelo er grote (financiële) vraagstukken open staan. Het is eenvoudigweg op dit moment niet combineerbaar. ,,Voor mij is het ook niet de vraag óf ik me ooit weer zal inzetten voor de lokale politiek, maar meer wanneer ik dat zal doen.” Politiek zit hem in het bloed en de band met het CDA is hecht. Van der Weide: ,,Ik blijf dan ook zeker betrokken en zal op de achtergrond de politiek blijven volgen. Momenteel ben ik druk met de overdracht van dossiers en kennis.” Het is nu tijd voor Hannah en Anne. Zijn werk in Den Haag verdeelt hij binnenkort over vier werkdagen zodat er op vrijdag tijd komt voor het gezin. ,,Daarnaast wil ik bij Defensie tijd stoppen in verdieping, professionele en persoonlijke ontwikkeling. Dat vergt ook de nodige tijd.”

Droombaan

Drie en half jaar geleden vertelde Erik van der Weide dat hij droomde van een baan als burgemeester. Die functie zit namelijk op het snijvlak van het ambassadeurschap van een gemeente, het proces begeleiden en het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Een job die hem letterlijk op het lijf lijkt geschreven. Toch zal Ermelo ook daar dan nog op moeten wachten. Want hoewel hij in Den Haag een groot ambassadeur van deze Veluwse gemeente is en blijft, heeft hij momenteel zijn carrière in de Randstad en staat zijn gezin voorlopig op één. ,,Met pijn in het hart zal ik na de verkiezingen het raadswerk loslaten. Maar ik beloof terug te komen.”