Zonder wethouderskandidaat de verkiezingen in

ERMELO - Het CDA Ermelo komt met een verrassende kandidatenlijst, de jongste lijst ooit. Ook opvallend is het feit dat deze partij zonder wethouderskandidaat de verkiezingen in gaat. Lijsttrekker Sarath Hamstra: ,,Als we een ding hebben geleerd van de vorige verkiezingen is dat het voor geen enkele partij zeker, dus ook niet voor het CDA Ermelo, dat je mee mag doen in de coalitie. De kiezer bepaalt waar zijn of haar stem naar toe gaat."

Hamstra zou na de verkiezingen het liefst met alle partijen praten om te kijken op welke onderwerpen men het eens kan worden en welke visie men heeft ten aanzien van de toekomst van Ermelo. ,,Pas als je vervolgens met een aantal partijen hebt afgesproken om samen een coalitie te vormen, kijk je welke personen daarbij passen. Ook daarbij gaat het om het team," aldus de lijsttrekker.

Nieuwe gezichten

Het CDA Ermelo presenteert een kandidatenlijst met enkele vertrouwde gezichten, waaronder lijsttrekker Sarath Hamstra en raadsleden Bart Willemsen (plaats 2) en Cor Louwerse (plaats 4). Daarnaast zijn er een aantal nieuwe gezichten. De hoogste nieuwkomer is de 24-jarige Jander de Blauw op plaats 3. De Blauw heeft na zijn VWO gestudeerd aan de pabo en is nu leerkracht op een basisschool. Op plaats 5 staat de 26-jarige Sarojini Ramasray. Zij werkt in de gehandicaptenzorg en is voorzitter van de Ermelose Jongerenraad. Ook verrassend is de naam van ondernemer Nero de Boer, op de 6e plaats. Hans Wouda is momenteel fractievertegenwoordiger van de christendemocraten en is terug te vinden op plaats 7. In het dagelijks leven is zelfstandig ondernemer, trainer en coach. De top 10 wordt aangevuld met Stoffel Verploeg (8), Carola Wijmans-Top (9) en Hilda Kievit (10).

Advies

Tijdens de Algemene Ledenvergadering mochten de leden ook schriftelijk hun stem uitbrengen. Maar liefst 65 leden hebben de moeite genomen om te stemmen. Interim-voorzitter Hilda Kievit hierover: ,,In september hebben wij een vertrouwenscommissie ingeschakeld met daarin oud-wethouder Jan van den Bosch, Greetje Brussaard (psychotherapeut en arts) en Erwin Koops (oud-bestuurslid). We zijn erg blij dat zij de gesprekken zo zorgvuldig hebben gevoerd, ook met raadsleden die afscheid hebben genomen. Hun advies is door het bestuur overgenomen en hier hebben de leden over mogen stemmen. Het gebeurt niet vaak dat zoveel leden, 65 in totaal, stemmen, dus daar zijn we erg blij mee.”

Dominant

Na de verkiezingen van 2018 is een evaluatiecommissie van het CDA aan de slag gegaan. Uit het rapport bleek dat de partij in Ermelo met regelmaat als te dominant werd gezien. Hamstra: ,,Dat was bijvoorbeeld het gevolg van onze kandidatenlijst met 50 namen die we toen hadden. Dit is een van de redenen komen met een kortere lijst met 35 namen. Ik ben erg trots op deze lijst, die écht een doorsnede is van de samenleving. Bijna 40% van de lijst bestaat uit vrouwen en er staan mensen op van alle leeftijden, achtergronden en rollen in de samenleving. Ik ben ook trots op het aantal jonge mensen dat op de lijst staat. Een derde van de totale lijst is onder de 40. Ik heb erg veel zin om met dit Team de campagne en de komende jaren in te gaan.”