'Winkelen op afspraak moet kunnen'

ERMELO – Raadslid Frans Snoek (SGP) noemt het de wereld op zijn kop: coronabesmettingen vinden niet of nauwelijks plaats bij kapsalons en niet-essentiële winkels. Maar juist die ondernemers zitten in een lockdown. Daarom dient hij, gesteund door CDA Ermelo, CU Ermelo en BurgerBelangen Ermelo, vanavond een motie in.

De middenstanders (kappers, sportscholen, kledingzaken, boekwinkels, etc.) zijn hard geraakt. Het water staat hen aan de lippen. ,,Bij sommigen is het er al overheen,” zegt Snoek, die de ondernemers een warm hart toe draagt. ,,Met de opgelegde lockdown wordt het ondernemen hen onmogelijk gemaakt. Hierdoor dreigen winkeliers en horecaondernemers in een uitzichtloze situatie te belanden.”

Faillissement

De lokale partijen willen met de motie een signaal afgeven richting Den Haag. ,,Veel andere plaatsen doen dit ook. Hierin moeten we gezamenlijk optrekken,” aldus Snoek. Hij is zich terdege bewust van de financiële en mentale gevolgen die deze lockdown heeft voor ondernemers en hun gezinnen. ,,Sluiting en faillissement dreigt wat weer leidt tot winkelleegstand en daardoor een verslechterd winkelaanbod.” Voor de korte termijn moet wat hem betreft het winkelen op afspraak in de niet-essentiële sector kunnen waarbij de anderhalve meter afstand en mondkapjes ingezet worden.

Ver weg

INretail stelde vandaag dat de tijd dat iedereen weer ‘gewoon’ kan winkelen sowieso nog ver weg is. Toch is de branchevereniging van mening dat winkels veilig open kunnen, met minder mensen tegelijk in de zaak. De meeste besmettingen gebeuren in de thuisomgeving. ,,Vaak tijdens feestjes,” onderstreept Snoek. ,,Maar niet in de kledingzaak of bij de kapper.” Het SGP-raadslidstelt voor dat de kappers in de supermarkt gaan knippen. ,,Dat mag wel…” Hij hoopt vooral op een duurzaam toekomstperspectief voor ondernemers en de samenleving.