'Kwetsbaarheid is geen zwakte'

ERMELO - Na twaalf jaar raadswerk houdt Folkje Spoelstra (ChristenUnie Ermelo) het voor gezien. Twaalf jaar is maximaal binnen de ChristenUnie. ,,Dat zou eigenlijk voor iedereen moeten gelden,” reageert ze. ,,Het is mooi geweest.”

Spoelstra, van oorsprong afkomstig uit Friesland, kreeg de belangstelling voor politiek van huis uit mee. Nadat ze verhuisd was naar Ermelo is ze zich ook gaan interesseren in de lokale politiek. In 2005 word ze lid van de steunfractie, in 2010 kwam ze in de raad. ,,Natuurlijk heb ik wel moeilijke momenten gekend,” vertelt ze. ,,In de eerste periode kijk je vooral tegen mensen op. Daarna krijg je meer en meer verantwoordelijkheden. Dat ga je ook voelen.” Spoelstra werd vier jaar geleden fractievoorzitter, de eerste vrouwelijke fractievoorzitter van de ChristenUnie Ermelo. Het werden niet de makkelijkste, politieke jaren. ,,Dit was uitzonderlijk.”

Pittig

Hiermee doelt ze op de bestuurscrisis in 2020 en het opstappen van voormalig burgemeester André Baars. ,,Als fractievoorzitter was het pittig. Maar op zulke momenten moet je er ook staan. Ik handel dan rationeel en accuraat.” Toch is het de lokale politica niet in de koude kleren gaan zitten. Tijdens de bijzondere raadsvergadering in oktober 2020 zat de emotie haar hoog. Spoelstra: ,,De kracht van de kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid is in deze geen zwakte. Het kan naast elkaar bestaan. Ik wist dat het anders moest, dat het klaar moest zijn. Tegelijkertijd mag je ook zeggen dat het je moeite kost en dat het je raakt.” Sindsdien ziet ze veel meer rust en een goede samenwerking in de raad.

Even zoeken

Jarenlang maakte de ChristenUnie deel uit van de coalitie, tot 2018. ,,De nieuwe rol in de oppositie was even zoeken. In het begin stonden coalitie en oppositie teveel tegenover elkaar. Dan kom je niet verder, we moesten meer de samenwerking opzoeken.” Volgens Spoelstra waren deze jaren nodig om ‘puin te ruimen’, de diepte in te gaan en de pijn te voelen. Op de vraag of ze ergens spijt van heeft, antwoordt ze dat ze graag had gezien dat er een fietstunnel bij het station was gerealiseerd.

Positieve activiteiten

Nu de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn, doet Folkje Spoelstra een stapje terug. ,,We hebben goeie mensen in de fractie en een stabiel team. Zelf stap ik er in maar even helemaal uit. Dat loslaten is voor mij best moeilijk. Maar zo komt er tijd voor nieuwe dingen. En voor leuke activiteiten mogen ze me altijd vragen!” Zelf kijkt ze er naar uit om ook als vrijwilliger mee te helpen aan positieve activiteiten in Ermelo. ,,De focus ligt vaak op wat er niet goed gaat. Kijk eens wat er allemaal wel goed gaat. We leven in een mooie gemeente en daar ben ik trots op.” Tot slot onderstreept ze nog eens het belang van het thuisfront waarop ze de afgelopen jaren heeft kunnen rekenen. ,,Michiel heeft er altijd achter gestaan. En niet te vergeten onze zoons Remco en Erwin, die mij hebben aangemoedigd, maar ook uitgelachen. Met hun steun heb ik het raadswerk al die jaren kunnen doen.