'Het gaat om een langetermijnvisie' 

ERMELO – De verkiezingscampagnes zijn begonnen. Verschillende partijen presenteren hun programma’s en in het dorp verschijnen de verkiezingsposters met gezichten van bekende en minder bekende lijsttrekkers. Vrijdag startte Progressief Ermelo met een persmoment in het gemeentehuis. Wethouder Laurens Klappe neemt afscheid van de lokale politiek. Lijsttrekker Evelien Kars heeft geen ambities om zijn opvolger te worden.

,,Als we een wethouder mogen leveren, dan kijken we niet naar onze lijst,” vertelt ze. ,,Ik denk dat we op zoek gaan naar een vakwethouder, met name op het sociale domein. Dat je iemand hebt die zowel de taal spreekt van de ondernemers in die sector als de cliënten die er gebruik van maken. Maar die ook het lef heeft om er bestuurlijk andere keuzes in te maken.”

Langetermijnvisie

Progressief Ermelo komt niet met ambitieuze plannen. Bij het schrijven van het programma heeft de partij zich voorgesteld hoe zij zich de gemeente voor zich ziet over 25 jaar. Het gaat om een langetermijnvisie. ,,Keuzes die je nu maakt,” aldus Evelien Kars, ,,hebben grote gevolgen voor de toekomst. Willen we wel of geen woningen, windmolens of zonneparken bouwen? Is er ruimte voor een extra bedrijventerrein? Als het aan ons ligt dan is Ermelo over 25 jaar nog steeds een vitale gemeente waarin mensen van alle leeftijden een fijne plek kunnen vinden om te wonen. Daarbij willen we ons inzetten voor een leefbare, groene gemeente die uitnodigt tot ontmoeten en die ruimte biedt aan activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en ontspanning, wat Ermelo aantrekkelijk en levendig maakt.” Kars ziet haar rol de komende jaren in de raad. ,,Dat heeft te maken met mijn visie op het raadsbreed werken. Ik geloof niet in oppositie en coalitie, maar in het raadsbreed werken. Ook al heb je een politieke meerderheid, je zult de ander altijd moeten vragen: 'wat heb jij nou nodig om mee te kunnen gaan met onze plannen'.”
Eén van de belangrijke issues in Ermelo is woningbouw. Voor Progressief Ermelo is het realiseren van grootschalige woningbouw niet aan de orde. ,,We zijn er geen voorstander van ergens een wijk van meer dan duizend woningen neer te plempen. Daarbij komen er zo’n vijfhonderd woningen op Veldwijk en de Hooge Riet. We willen omvorming van een aantal vakantieparken. Dat staat allemaal al in de steigers.” Kars denkt dat er vooral creatief moet worden nagedacht.

Eerlijk verhaal

De lijsttrekker van Progressief Ermelo benadrukt dat Ermelo vooral een sociale en solidaire gemeente moet zijn. ,,We wonen in een fijne gemeente. Daar horen goede voorzieningen bij. Dat is belangrijk. Kinderen moeten kunnen sporten in veilige sporthallen, kinderen moeten naar de bibliotheek kunnen gaan. Ermelo heeft dit allemaal." Ze stoomt door naar het sociale domein. ,,Eigenlijk is dat een taak die we vanuit Den Haag hebben overgeheveld gekregen met structureel te weinig geld. We vinden dat we een duidelijk signaal moeten afgeven en dat Den Haag met meer geld moet gaan komen.” Daarnaast ontvangt de gemeente met name geld van de inwoners via de Onroerend Zaak Belasting (OZB). ,,En net zoals je dat thuis doet, vinden wij dat de gemeente haar inkomsten en uitgaven in balans moet houden. De OZB is een knop waaraan je, indien nodig, kunt draaien. Dat vinden we niet leuk, maar dat is wel het eerlijke verhaal.”