Bibliotheek Noordwest Veluwe reikt oorkonde uit

ERMELO – SGP Ermelo heeft het best leesbare verkiezingsprogramma. Daarmee is deze partij winnaar van de leesbaarheidsverkiezing, georganiseerd door Bibliotheek Noordwest Veluwe. Lijsttrekker Leo van der Velden nam de bijbehorende oorkonde maandagavond tijdens het lijsttrekkersdebat in ontvangst.

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen werden de lokale politieke partijen in de gemeente Ermelo beoordeeld op de leesbaarheid en aantrekkelijkheid van hun verkiezingsprogramma. ,,Dit onderzoek is gedaan in kader van actie tegen de laaggeletterdheid. Want ook deze mensen hebben stemrecht en hebben recht op de informatie die ook in uw verkiezingsprogramma’s heeft staan. Want ook in Ermelo wonen mensen die laaggeletterd zijn,'' vertelde Jack van Zundert tijdens de uitreiking. De Bibliotheek heeft samen met journalist Natalie Overkamp van Ermelo van NU alle verkiezingsprogramma’s beoordeeld op vormgeving, woordkeuze en begrijpelijkheid. Hierbij hebben ze gelet op duidelijke lettertypes, foto’s en kleurgebruik, maar ook op taalgebruik.

Onnodig lange zinnen

,,Sommige programma’s bevatten nog veel ‘moeilijke woorden’ of ouderwets taalgebruik,” vertelt Overkamp. ,,Ook werden er onnodig lange zinnen gemaakt waardoor het moeilijker te lezen was. Eén partij presteerde het zelfs om 47 woorden in een zin te stoppen.” Overigens zijn de programma’s niet op inhoud of standpunten beoordeeld. De SGP is er het best in geslaagd om een overzichtelijk programma op te stellen, waarbij men goed gebruik maakt van titels, korte alinea’s en opsommingen. Ze hebben gekozen voor een duidelijk lettertype en er is weinig beeldende taal gebruikt. Dit maakt het voor iedere lezer goed te begrijpen. Kortom, een leesbaar verkiezingsprogramma voor alle Ermeloërs.

Moeite met lezen

Volgende week mogen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar een politieke partij nu precies voor staat. Moeilijke woorden, vaktermen of ingewikkelde zinnen. Tijdens de beoordeling van alle verkiezingsprogramma’s is hier extra op gelet.

Gemeenteraadsverkiezingen

Op de website van de bibliotheek staan bijna alle verkiezingsprogramma’s. Alleen het programma van Eén-Ermelo ontbreekt. Dit programma is wel meegenomen in de verkiezing, maar had het niet op tijd aangeleverd bij de Bibliotheek Noordwest Veluwe. Op de website is ook de verkiezingskrant in gewone taal te downloaden. In deze krant staat een goede uitleg over stemmen, hoe het werkt en hoe je besluit wat je gaat stemmen.