Wethouder Hans de Haan vertelt over fundamentele breuk

ERMELO – Deze week mogen de kiezers bepalen op wie zij tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen hun stem uitbrengen. Voor wethouder Hans de Haan (VVD Ermelo) een goed moment om terug te blikken op de afgelopen vier jaar.

De Haan spreekt van een fundamentele breuk in 2018. Een nieuwe coalitie, een ander college ging aan de slag. ,,Dat ging niet vanzelf. De sfeer in de raad was zuur en de beëdiging van wethouders was letterlijk een aanfluiting doordat raadsleden zich uitspraken tegen onze benoeming. Ook burgemeester André Baars zei letterlijk ‘Dit college zie ik niet zitten’. Dat was de sfeer waarin wij ons werk moesten doen. Nu heerst er een geheel andere sfeer!”

Veel potentie

De wethouder kijkt met een open blik naar de toekomst. ,,Ermelo is een gemeente met zoveel potentie,” aldus De Haan. ,,We hebben echt niet alles goed gedaan, maar dit college heeft niet weggekeken. Er zijn grote stappen gemaakt. Neem bijvoorbeeld Strand Horst.” Jarenlang werden er plannen gemaakt, onderzoeken gedaan en procedures gevolgd. ,,Door bestuurlijke visie en volharding hebben we de Raad van State kunnen overtuigen en zijn alle bezwaarschriften ongegrond verklaard.” Er is nu eindelijk groen licht om een enorme impuls te geven aan de Ermelose kuststrook. ,,Ik zou deze klus graag willen afmaken.”

Bestuurscultuur

Waar De Haan zich enorm aan irriteert is de stelling dat dit college de inwoners niet serieus neemt. ,,Dat bestrijd ik. Er is nu een bestuurscultuur waarin de burgers betrokken worden en invloed hebben; en waarin het college luistert naar de raad. Dat is een groot verschil met de periode hiervoor.” De wethouder spreekt over een college waarin visie regeert en niet de benepenheid. ,,Neem Vitale Vakantieparken, we hebben een hele andere aanpak dan omliggende gemeenten. Hier ligt een toekomstgericht plan voor cluster Horst. Daar creëren we nieuwe woonruimte en saneren we recreatieve locaties zonder toekomst.” Hij zou graag doorgaan met dit college. ,,Er is al veel gerealiseerd!”