Campagne Gemeenteraadsverkiezingen in coronatijd

ERMELO - De verwachting is dat lokale partijen winst zullen behalen tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen van komende week. Bijna een op de drie respondenten (32 procent) geeft aan op een lokale partij te gaan stemmen, zo blijkt uit de I&O-zetelpeiling. In deze peiling blijft de VVD met zo’n 12 tot 14 procent van de stemmen stabiel en moet het CDA het doen met een verlies van 8 procent. Maar dit zijn landelijke cijfers. Er zijn overigens ook nog veel zwevende kiezers. Lokaal haalden de zeven partijen zaterdag nog alles uit de kast om hun stellingen aan de kiezers te verkondigen en in gesprek te gaan met inwoners.

Tijdens de Verkiezingsmarkt, ditmaal op het Raadhuisplein, werden bezoekers getrakteerd op de oranje mandarijntjes van de SGP, de narcissen van Progressief Ermelo en bij het CDA werden poffertjes gebakken. De corona-beperkingen van de afgelopen tijd hadden campagneteams uitgedaagd tot creatieve ingevingen. Zo ging het CDA Ermelo de afgelopen weken al met een caravan door de wijken en sloeg BurgerBelangen Ermelo een Veluws hert aan de haak. Hoog boven alles uit gingen de steltlopers namens Eén-Ermelo door het dorp. Natuurlijk zorgde dat ook voor spontane opmerkingen als 'lange benen en lange tenen' en 'uit de hoogte'. Maar er was vooral ook bewondering.

Kever

De oranje kever van de SGP trok vooral bekijks vanuit een vleugje nostalgie, een echte blikvanger. Tegelijkertijd was het aanleiding te praten over de hoge benzineprijzen. Maar daar gaat de lokale politiek dan weer niet over. Wel over armoede en huisvesting. Nog een paar dagen dan is de uitslag bekend. Dan zal blijken welke campagne het meest succesvol is geweest en welke mensen de meeste stemmen hebben binnengehaald.

Uw stem maakt het verschil