90 % kan in eigen gemeente boodschappen doen op zondag

ERMELO – Er wordt sinds enkele maanden regelmatig gesproken over een openstelling van supermarkten op zondag in Ermelo. Maar hoeveel draagvlak is hiervoor? Progressief Ermelo vindt, nadat zij informatie heeft opgehaald bij ondernemers, dat er zo snel mogelijk een gemeentelijke tafel georganiseerd moet worden om de mogelijkheden hiervoor te analyseren.

Progressief Ermelo, die niet principieel tegen een zondagsopenstelling is, heeft de afgelopen jaren geen dringend signaal vanuit Ermelose winkeliers of de bewoners ontvangen voor een zondagopenstelling. Om toch een beeld te krijgen van de opinie en behoefte heeft Rob Onderweegs namens Progressief Ermelo als eerste stap onderzocht hoe dit onderwerp leeft onder de Ermelose winkeliers.

Motie

Onderweegs: ,,Dat heb ik gedaan omdat de motie vorige maand is afgewezen. Het gesprek hierover werd vervolgens uitgesteld tot het najaar. Maar dat hoeft mijns inziens toch niet zo lang te duren.” Wat hem betreft zou het mooi zijn als men de supermarkten tijdens de feestdagen eind dit jaar zou kunnen faciliteren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat bijna alle supermarktondernemers graag open zouden willen. Overigens geven de ondernemers aan dat zij de openingstijden liefst zelf bepalen. Maar men wil tegelijkertijd ook absoluut rekening houden met de kerkgang, bijvoorbeeld door pas vanaf 12 uur open te gaan zoals in omringende gemeenten ook gebeurt. Tevens melden zij allen dat er geen zondagsleveringen aan supermarkten zullen plaatsvinden.
Onderweegs zocht uit dat van de 344 gemeentes er 312 plaatsen zijn waar supermarkten op zondag open mogen zijn. ,,De meeste mensen in Nederland kunnen dus op zondag in hun eigen gemeente boodschappen doen. Dat grote aantal verbaasde me overigens wel.” Het beeld dat op zondag veel inwoners en toeristen uit Ermelo naar Harderwijk of Nijkerk gaan om daar boodschappen te doen, voelt voor Ermelose supermarkteigenaren en bedrijfsleiders oneerlijk. Zo meldde de bedrijfsleider van de Albert Heijn dat er van de 900 AH-filialen in Nederland er slechts acht op zondag gesloten zijn.

Derving

Door het gemis van continuïteit in de verkoop van producten, zijn dit overigens ook de filialen met de hoogste dervingscijfers. De producten die op zaterdag niet verkocht worden, kunnen ze niet tot maandag bewaren en worden daarom weggegooid. ,,Dat vertelde de AH bedrijfsleider me,” aldus Onderweegs, die het onderzoek onlangs uitvoerde. ,,Dit in tegenstelling tot de filialen die zondag wel open zijn. Hier worden de producten de volgende dag, net als de rest van de week, met korting verkocht.” Wat Progressief Ermelo betreft is de uitkomst van het onderzoek echt aanleiding om het op de agenda te zetten. ,,Het liefst zo snel mogelijk. Het kost namelijk nogal wat tijd om een en ander door te voeren als er een meerderheid in de raad is,” besluit Onderweegs.

FB IMG 1652809894425